Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. március 28., péntek

Héjas tojással sült húsvéti kalács - húsvéti menüajánlat




A húsvéti menü évről évre változik, a cipóban sült sonka és héjas tojással sült kalács pedig marad. J

Érdemes bepillantani korábbi megemlékezésembe, hiszen a recept ugyanaz, csak mindig kicsit szebbre, finomabbra sikerül:

Húsvéti menüajánlat: héjas tojással sült kalács


Se nem sós, se nem édes a kalács, de inkább kicsit édeskés, mert így illik a legjobban a főtt-sült tojásokhoz és a húsvéti sonkához. 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

3,5 dl tej

3 dkg élesztő

2 tojássárgája

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 mokkáskanál só

1 tojássárgája egy kevés tejszínnel kikeverve a kenéshez

6 db keményre főzött tojás - most 4 tyúktojás és 4 fürjtojás

Az átszitált liszt közepébe fészket készítek. 1 dl langyos tejben 1 teáskanál porcukorral elkeverem az élesztőt és a fészekben felfuttatom. Kevés liszttel betakarom és konyharuhával lefedve duplájára kelesztem a lisztes kovászt. Hozzáadom a többi tejet, cukrot, sót, tojássárgáját, az olvasztott, de nem meleg vajat ész összeállítom a tésztát. 10 percig ruha alatt pihentetem, majd szép hólyagosra dagasztom. Kevés liszttel megszórva, ruhával letakarva huzatmentes langyos helyen duplájára kelesztem.

Lisztezett deszkán lazán átgyúrom a tésztát, három részre osztom és a részekből rudakat formálok. A rudakat megfonom és a vajjal kikent, sütőpapírral kibélelt formában elhelyezem. A fonatot körkörösen helyezem el, hogy a két vége a forma közepére kerüljön. Letakarva addig kelesztem, hogy a tészta belakja a formát, de ne érjen egészen a forma pereméig.

Közben a tojásokat két végén óvatosan tűvel felszúrom és beolajozom. A megkelt kalácsba szépen elrendezve, amennyi fér, belenyomkodok. A tejszínnel kikevert tojássárgájával a tészta felületét megkenem, de a tojásokat nem, azokat kihagyom. 
200 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütöm, ha nagyon pirulna, akkor fóliával lazán betakarom. Tűpróbával könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy a kalács átsült-e. 







A formában hagyom hűlni, a húsvéti, reggeli asztalnál szegem meg.
Csodaszép látványnak is, és nagyon finom. A főtt-sült tojások pedig nagyon kapósak! Az egész család kedvence, így idén és jövőre is készül majd ... J





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails