Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. március 2., péntek

Francia krumplipüré – szerecsendióval vagy friss gyömbérrel, ahogy tetszik








Az egyik kedvenc szakácskönyvem Anthony Bourdain Francia bisztrókonyha című receptgyűjteménye. Nem csak egyszerű és nagyszerű receptek vannak ebben a könyvben, hanem élvezetes olvasmány is. Éppen az én „pályám” az olvasmány is és a hangvétele.

A főzés nem állhat csak egy receptből és egy mozdulatsorból, aki szívből főz, annak érzései, gondolatai is ekörül forognak. Hasonlít, vonatkoztat, történetek, életérzések jutnak eszébe. Így vagyok ezzel én is.

Számomra a köretek királynője a francia krumplipüré, számos ételnél jelentettem már meg a receptjét. Az alapreceptet éppen a fent említett könyvből merítettem. 
Krémes, ízletes, izgalmas, pedig pofonegyszerű az elkészítése. Mindössze megfelelő alapanyagokat kell használni hozzá, de ez más ételek esetében is így igaz, akár bonyolult, akár pofonegyszerű ételről beszélünk.

Szerintem megérdemli, hogy külön is bemutassam a francia krumplipürét, illetve szeretnék egy külön bejegyzést róla, ahová utalhatok, ha legközelebb ezzel a körettel készítek ételt. Márpedig ez minden héten előfordul.
Alapból frissen őrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem. A másik nagy kedvenc, amikor egy kevés frissen reszelt gyömbérrel teszem még kerekebbé
Van, hogy nyomózsákkal kosarat készítek belőle és erre ültetem a húsfélét, vagy tömöm meg ezt a kosarat zöldségfélékkel.
Megtöltöttem már grillezett paradicsommal, fokhagymás spenóttal, hideg barackdarabokkal, mexikói zöldségkeverékkel, hogy csak néhányat emeljek ki, érdemes benézni a receptekbe.
Meg lehet még tölteni párolt, apró brokkoli rózsákkal, pirított, vagy grillezett gombával, ahogy tetszik! Csak a fantázia hiánya szabhat határt.

Hozzávalók 6 adaghoz:

6 szem sárgaburgonya (1 kg) én Agriát használok
1 evőkanál só a főzővízbe és ízlés szerint az utóízesítéshez
3-4 dl tejszín (az alaprecept 4,5 dl-t ír, nekem ez kicsit soknak bizonyult)
6 dkg vaj
frissen őrölt fekete vagy színes bors

Ízlés szerint: frissen őrölt szerecsendió, egy-két teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér (nem kell, hogy ordítson az íze a pürében). Más ízesítések is szóba jöhetnek.


A krumplit héjában megfőzöm sós vízben. Még forrón lehúzom a héját és krumplinyomóval összetöröm. A vajat a tejszínnel felforralom, vigyázat, hamar kifut! Kisebb adagokban öntöm a tört krumplihoz és habosra keverem a pürét. Ízesítem, azonnal tálalom. 












A héjában főtt krumpliban sokkal több íz valamint keményítő is bent marad, így több folyadék (tejszín, tej) szükséges hozzá, hogy krémes legyen. Ha valaki nem próbálta még a pürét héjában főtt krumplival, akkor tegye meg. A püré íze és állaga is egészen más, mint a hámozva, kockára vágva főzött krumpliból készült püréé.

Köszönöm Anthony, ugyanis a recepted kapcsán találtam rá évekkel ezelőtt az Agria fajtára. Ez a fajta krumpli nagyszerű mind püréhez, mind sült krumplihoz (ebből a fajtából készül a tökéletes burgonyachipsem) . Olyan fajtát kerestem, amit Anthony használ (nem nevezte meg a fajtát, csak körbeírta) és ez éppen olyan.

Van egy őstermelő a debreceni piacon, aki télen-nyáron árulja ezt a fajtát. Most is lehet kapni 110 Ft/kg. Ezért nem költök én lilaburgonyára, vagy más csillagászati áru krumplira. Persze szívesen megkóstolom bármelyiket, de a mindennapokban ragaszkodom az Agriához.

Ha valakit érdekel, akkor e-mailben adok támpontot, hogy hol árul ez az őstermelő a debreceni piacon. 

Jó étvágyat kívánok mindenkinek a francia krumplipüréhez! :)

4 megjegyzés:

  1. Gyömbérrel ki szeretném mindenképpen próbálni, jó ötleteket találtam, köszi :)

    VálaszTörlés
  2. kedvenc köretem! valóban megérdemelte a külön bejegyzést, még önmagában is elfér egy könnyű vacsora gyanánt! :)

    VálaszTörlés
  3. I'm extremely impressed along with your writing talents and also with the structure to your weblog. Is that this a paid subject or did you modify it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to see a nice blog like this one today..

    Feel free to surf to my webpage; hcgdiet
    Also see my website - hcg weight loss side effects

    VálaszTörlés
  4. milyen tejszin kell bele föző vagy hab?:)köszi. lehet én nem tudom csak:))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails