Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2015. február 12., csütörtök

Mediterrán csirkemell falatok színes paprikás – fokhagymás penne ágyon parmezánforgácsokkal


Csupa szín, csupa íz ez a nagyjából 20 perc alatt összedobható fogás.

Örömmel fogadtam el a felkérést, hogy egy új termékhez kreatív köretötlettel álljak elő. Igazán nem volt nehéz dolgom, hiszen mind az előre megadott alapanyagok, mind a megszavazott hozzávaló igazán ínyemre való: penne (durumlisztből), sajt (grana padano), kaliforniai paprika (sárga, zöld, piros), csirkemell (tanyasi), fokhagyma.

Egyszerűsége ellenére ez a fogás nem csak egy hétköznapi ebéd vagy vacsorafogásként állja meg a helyét, de akár vendégeket is hívhatunk rá, és garantált, hogy nem csigázzuk el magunkat a rákészülésben.

Hozzávalók 4 főre

4 fél csirkemell egyenként kb. 15 dkg-os (én tanyasi jércemellet használtam)
1 csomag Maggi mediterrán (paradicsomos) szaftos csirke alap
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
4 nagyobb gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor (én Tokaji furmintot használtam)
frissen őrölt vegyes bors (fehér, zöld, rózsa, fekete)
frissen őrölt (Himalája) só
4 dkg parmezán sajt (parmigiano reggiano vagy grana pradano)
30 dkg penne

3 liter víz
1 púpozott evőkanál só

Előkészítés:

Vágjuk ketté a kaliforniai paprikákat, magozzuk ki, vegyük ki a csumáját és vágjuk vékonyabb csíkokra.
A fokhagymát vágjuk finomra (széles pengéjű késsel nyomjunk rá a tisztított fokhagymagerezdekre így könnyebben boldogulunk az aprításával).

Mossuk és tisztítsuk meg a fél csirkemelleket és itassuk le papírtörlőn. (Hagyjuk egészben a fél csirkemellet, csak a kis lebenyt távolítsuk el. Ne szeleteljük ketté, hiszen így még szaftosabb lesz a csirkemell, nem fog kiszáradni, valamint szépen fel tudjuk szeletelni, ha elkészült.)

Forraljuk fel egy tágas fazékban a vizet, adjuk hozzá a sót.


Melegítsünk fel közepes hőfokra egy száraz serpenyőt (kerámialapon 6-os fokozat)



Elkészítés:

A csomagoláson olvasható utasítás szerint bújtassuk a papiruszba csirkemelleket és tegyük a száraz serpenyőbe. Süssük kíméletesen a csirkemelleket oldalanként 2-3 percig, majd mérsékeljük a hőt (5-ös fokozat), fedjük le a serpenyőt,  és még oldalanként 3-3 percig süssük.
Ha gázégőnk van, akkor vagy süssük közepesnél alacsonyabb hőfokon oldalanként 2-2 percig a csirkemellet, majd tegyük be 160 C fokra előmelegített sütőbe és hagyjuk bent 5 percig. (ha ujjunkkal rányomunk a csirkemellre, érezzük, hogy átsült-e. Ha ruganyos, akkor még nyers, ha kőkemény, akkor túlsütöttük, ha kissé rugalmas csak, akkor éppen jó)

Ha megsültek a csirkemellek, szedjük vágódeszkára és a papirusszal lefedve hagyjuk pihenni 5-6 percig, mielőtt felszeleteljük. (ha azonnal sütés után felszeleteljük, akkor az értékes szaft egyszerűen elfolyik a csirkemellből)

Közben, amikor a víz már egészen zubog, adjuk hozzá a pennét és főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig mínusz 1 perc, én 8 percig főztem a pennét.  A lényeg az, hogy úgy időzítsünk, hogy a penne akkorra főjön meg, amikor a csirkemell már eleget pihent és a fokhagymás paprika raguval is éppen elkészültünk.
Amíg a csirkemell sül, a tészta fő, addig készítsük el a fokhagymás paprika ragut.

Forrósítsunk fel egy száraz, tapadásmentes serpenyőt. Grill serpenyőt is használhatunk. Amikor már szinte füstöl a serpenyő, öntsünk bele 1 evőkanál olívaolajat, mozgassuk meg a serpenyőt, hogy mindenhol érje az olíavolaj, majd dobjuk rá a paprika csíkokat és rázogatás nélkül hagyjuk 1-2 percig pirulni. Ekkor rázogassuk meg a serpenyőt és megint hagyjuk magas hőn pirulni. (Ha nem így teszünk, akkor a paprika nem sülni, hanem párolódni fog és összeesik. Ha magas hőfokon sütjük, akkor pedig ízletes és roppanós lesz, mintha csak grilleztük volna.) Húzzuk le a serpenyőt a tűzről és tegyük félre.

Egy másik serpenyőt közepesen forrósítsunk fel (7-es fokozat) öntsük bele a 2 evőkanál olívaolajat és adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát. Keverjük el és pirítsuk 1 percig úgy, hogy ne barnuljon meg. Adjuk hozzá a fehérbort, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk elpárolódni az alkoholt. Akkor jó, amikor krémessé válik az olívaolaj a fokhagymával.

Adjuk hozzá a frissen leszűrt pennét és alaposan keverjük át, majd adjuk hozzá a grillezett paprikákat és ezzel is óvatosan keverjük át.






Szedjük tányérra a zöldséges pennét, szeljük fel a szaftos, mediterrán jércemelleket és rendezzük el a tányér egyik felén. A tányér másik felére forgácsoljunk parmezán sajtot. (Én egyszerűen krumpli hámozóval szoktam forgácsolni. )
Azonnal tálaljuk. 

15 perc előkészület, a tálalással együtt 20 perc elkészítés, egyetlen „komoly” feladatunk mindössze az időzítés. J
Igazi mediterrán íz kombináció, a fehérboros - fokhagymás alaphoz akár egy csokor durvára vágott petrezselymet is adhatunk. Bátrabbak petrezselyem helyett durvára vágott koriander levelet adhatnak hozzá, akkor pedig dél amerikai/mexikói íz világot kerekítünk ebből az egyszerű fogásból. Ez esetben a parmezán helyett kis vörös cheddar sajt kockákat használjunk.

Ha nem tésztások, hanem krumplisok vagyunk, akkor pedig készítsünk francia krumplipürét köretnek és a fokhagymás paprikaraguhoz ne adjunk pennét. Tálaljuk a paradicsomos szaftos csirkemellet krumplipürével és a fokhagymás paprika raguval.


Tipp: ha kevésbé intenzív fokhagymás ízt szeretnénk, akkor használjunk házilag készített fokhagymás olívaolajat az elkészítéshez. 2 dl olívaolajhoz adjunk 6-8 gerezd fokhagymát úgy, hogy mindre nyomjunk rá széles pengéjű kés lapjával. 1 hét múlva intenzív fokhagymás ízű olívaolajat kapunk, melyet salátákhoz, pirított kenyérre csorgatva, bruschettához is felhasználhatunk, nem csak főzéshez. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails