Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. október 20., hétfő

Diós-tönkölyös svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)




A napokban kaptam fél kiló első osztályú diót, egyértelmű volt, hogy kerül a hétvégére tervezett gyökérkenyérbe.  Nem ez az első diós gyökérkenyér, amit készítettem, ez egy kovászos változat:

Diós gyökérkenyér - pain paillasse természetes kovásszal, dagasztás nélkül


Most a legegyszerűbb gyökérkenyér változatot akartam elkészíteni, sok dolgom volt, semmi flikflakot nem terveztem be a készítésébe. Én mondom, a gyökérkenyér olyan zseniális találmány, hogy a legegyszerűbb változat is felér bármilyen más kenyércsodával. J

Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:

25 dkg kenyérliszt (BL 80)
25 dkg világos tönkölyliszt (lehet kenyérliszttel helyettesíteni, de a tönkölyliszttől nagyon jó íze lesz)
1 g szárított élesztő
4 dl langyos víz
2 teáskanál só
1 marék durvára vágott dióbél (csak az egyik kenyérbe tettem dióbelet)

A sót és a szárított élesztőt összekevertem a lisztekkel, majd a vízzel összeállítottam a tésztát, de nem dagasztottam meg. Lefedve, műanyag kelesztő tálban pihent 12 órán át szobahőmérsékleten.
Reggel lisztes felületre borítottam, kétfelé vettem, az egyiket kipaskoltam, hogy megszórjam a dióbéllel és meghajtsam.  Mindkettőt megformáztam és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel szórt ruhába helyeztem egy jénai tálban.
Beizzítottam a sütőt 280 C fokra és a fedeles tepsimet is betettem, hogy felforrósítsam.

1 óráig keltek még a kenyerek. A tepsi alját megszórtam egy kevés kukoricadarával (nehogy leragadjon a forró tepsire a tészta) és elhelyeztem benne a kenyereket. 20 percig 280 C fokon, 10 percig 260 C fokra mérsékelt sütőben sültek.



Rácson hűltek, majd – hasonlóan pofonegyszerű elkészítésű - kacsamájpástétom mellé kerültek … de erről legközelebb mesélek! J


2 megjegyzés:

  1. Hello, klasszul neznek ki, lenne egy kérdésem, nekem csak 250c fokig melegszik a villany sütőm,5-10percel tovább sütöm az elég?

    VálaszTörlés
  2. És meg egy kérdés , milyen Sütőben sütöd, villany vagy gáz esetleg más fajta.
    Kösz i a választ.
    Üdv

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails