Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. szeptember 6., szombat

Vajas – sajtos leveles pogácsa és pogácsa kosárkák – a legfinomabb






Kedves vendéget vártunk, nem vacsorára, csak egy rövid látogatásra, eszembe jutott, hogy csak sütnöm kellene egy kis „vendégvárót”, még ha az alaklom hétköznapi is.
Régen sütöttem pogácsát, igaz, a legutóbbit –is óriási érdeklődés és tetszés övezte:


Minden tésztánál arra törekszem, legyen az kenyértészta, kifli tészta, lepénykenyér tészta, pogácsa alaptészta, hogy minél könnyebb legyen. Nem szeretem a sűrű, súlyos tésztákat.

A pogácsa tésztám eddig díjnyertes volt, csöppet sem mondható nehéznek, de még levelesebbet, még levegősebbet szerettem volna. Kipróbáltam hát egy új elképzelést, amit sikerre is vittem! J

Hozzávalók 2 tepsi pogácsához (1 tepsi kosárka, 1 tepsi pogácsa):

(minden legyen szobahőmérsékletű!)

30 dkg finomliszt
15 dkg félkemény füstölt sajt finomra reszelve
5 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 dl tejfel
½ dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
csipet cukor
2 teáskanál só

10 dkg nagyon hideg vaj a rétegezéshez
a tojásfehérje a kenéshez
10 dkg cheddar, 5 dkg parmezán finomra reszelve a szóráshoz


A langyos tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt és hagytam felfutni. A lisztet elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a vajat, tojássárgáját, sajtot, felfuttatott élesztőt. Összeállítottam a tésztát, letakarva pihentettem 10 percig, majd alaposan megdagasztottam. Közepesen kemény tésztát kaptam. 





1 órán át langyos helyen kelesztettem, majd kinyújtottam 2 cm magasra és ráreszeltem a hideg vajat.
8 egyforma részre vágtam és egymásra illesztettem úgy, hogy a 8. lapon ne legyen vaj. 

Kinyújtottam olyan 3 cm magasra, folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe. Félóránként kétszer nyújtottam rajta, majd kétfelé vágtam és egymásra illesztettem a két tésztalapot és azon is nyújtottam. 2 óra múlva elővettem a hűtőből és 1 cm magasra kinyújtottam.

Kiszúrtam annyi cm-es átmérőjű korongot, amennyit tudtam, lényeg, hogy páros legyen. A maradékot finoman összegyúrtam, pihentettem, újra kinyújtottam. Ezt a tésztát cm átmérőjű szaggatóval szaggattam ki.

Minden kiszaggatott tésztát megkentem tojásfehérjével.


A nagyobb korongok felét kiszúrtam a kisebbik szaggatóval. Egy-egy korongra egy-egy gyűrűt ültettem. A kiszúrt kis korongokból és a maradék tésztából szaggatott korongokból pedig kettőt-kettőt helyeztem egymásra. Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket.









Jó 30 percig hagytam kelni tepsin őket és el kezdtem bemelegíteni a sütőt 190 C fokra.

Végül az „emeletes” pogácsákat és a pogácsa kosárkákat is megszórtam sajttal és betoltam a 190 C fokra előmelegített sütőbe. 16 percig sültek. 



Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is könnyű, ropogós, levegős és nagyon ízletes pogácsák, pogácsa kosárkák! Olyan könnyed, mint a francia pékek büszkesége, a croissant.


Végtére is az eljárást onnan „loptam”! J




Kívül ropogós, belül könnyű, leveles és levegős! J


6 megjegyzés:

  1. Elég nehéz ezekre az ételekre szavakat találni, talán a kisfiam megjegyzése elég: FENSÉGESEK.Na, így szeretnék én főzni, persze ilyen alapanyagok is jók lennének.Tiszta szívből meghajlok a munkáid előtt!!
    Talán még Limara sem tud ilyen pogácsát sütni!
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika! Kimondhatatlanul jól esnek dicsérő szavaid! Tényleg nagyon szeretek pogácsát sütni! :)

      Törlés
  2. Nem tudom, hogy Bibimoni és Te ugyanazok vagytok-e, de Bibimoninál ugyanezek a pogácsák szerepelnek, még a fázisfotók is ugyanazok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ugyanazok vagyunk, én Alexa Christi vagyok. Mivel a képek a saját házamban és konyhámban készültek, így nem nehéz alátámasztani, hogy ki készítette őket valójában ...
      Majd megnézem az említett blogot, mostanában annyian közlik le a receptjeimet magukénak titulálva, hogy ez már elborzaszt. Miért ír blogot az, aki más ételeit teszi közzé. Ezt továbbra sem értem.

      Törlés
    2. Küldenél nekem egy linket, hol láttad? Köszönöm!

      Törlés
  3. sziasztok...Erika vagyok ma keszitettem el az emeletes pogacsat amit itt olvastam..Chirsti a tejfol hozzadasaval eleg lagy tesztat kaptam de amugy minden oke..Sajnos en is tudok rola mas oldalon lattam a te pogacsadat fotokat...en ugy tudom ezt buntetik..De szerintem mindenki tudja hogy a te otleted a te recepted...lattam mar mas dolgokat is de ott ki is irtak hogy melyik oldalrol valo ..gondolom az mar nem lopas....koszi a receptet..masodjara ekeszitem kisse valtoztatok rajta....Cristi!!! ilyen ugyesseggel nem gondoltal arra hogy elkeszitsd a emeletes fankot,,????...ha esetleg erdekel leirom....koszi sziasztok

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails