Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 28., péntek

Marcipánkrémes-csokoládés „bécsi” sütemények – viennoiseries




Egész Európában, különös tekintettel Franciaországra minden valamirevaló pékség kínál bécsi süteményeket. Franciaországból ered, és számomra még mindig nem világos, hogy miért bécsi sütemények, de szerintem most nem is ez a lényeg. 

Ezek a könnyű, ropogós, mutatós finom péksütemények (itt a finom nem az ízre, hanem a típusra utal) többféle tésztából készíthetőek: croissant tésztából, dán vajas tésztából és vajas leveles tésztából.

Elhatároztam, hogy kétféle vajas tésztát tesztelek, hogy melyik az, amelyik jobban „kézre esik”, jobban viselkedik, széleskörűen felhasználható, hogy legyen egy kedvenc vajas tésztám, ha elő akarom kapni.
A vajas leveles tésztával kezdtem, ezt már bemutattam. Annak ellenére, hogy mennyi csodálatos végtermék készíthető belőle, igazán nem ördöngösség elkészíteni. 3-4 napig hűtőben, 3-4 hétig fagyasztóban is rendelkezésünkre áll:


Ergo, nekem is a hűtőben csücsült a leveles tésztám, már csak ki kellett találnom, hogy milyen süteményt akarok először kipróbálni.

Először is eldöntöttem, hogy nem egyszerű vaníliás créme pátissiére-t főzök, hanem a gyerkőceim kedvenc ízesítését is belecsempészem, úgyhogy marcipános krémet főztem:

250 ml 3,6%-os tej
22,5 g kukoricaliszt
32,5 g porcukor
1 bourbon vaníliarúd
3 tojássárgája
10 dkg marcipán
25 g szobahőmérsékletű vaj

A tejet a kukoricaliszttel és 30 g porcukorral elkevertem, hozzáadtam a félbevágott, kikapart vaníliarudat és folyamatos kevergetés mellett felforraltam. A tojássárgáját alaposan kikevertem a maradék cukorral és hozzáadtam a forró tejet, folyamatos keverés mellett. Visszaöntöttem a lábasba és felforraltam. Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott marcipánt és folyamatos keverés mellett felolvasztottam a krémben.


Lehúztam a tűzről, hideg vízfürdőbe tettem a lábast. Amikor 60 C fokra hűlt hozzáadtam a vajkockákat és fényesre kevertem a krémet. Kivettem a vaníliarudakat és félretettem. 


Elhatároztam, hogy cukormázat is főzök a süteményekhez, hogy még szebbek, még ízletesebbek legyenek:

100 g porcukor
5 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál Cointreau
1 dl cukorszirup

Először elkevertem a porcukrot és a narancslevet és lassú tűzön felolvasztottam a cukrot. Hozzáadtam a cukorszirupot, hogy hígítsam, felfőztem és lehúztam a tűzről. Elkevertem benne a Cointreau-t és félretettem. Felhasználás előtt újramelegítettem.

Kinyújtottam 30 dkg leveles tésztát, hogy olyan 3 mm magas legyen és a felső rész 2-3 cm-nyi területén kívül lekentem a marcipánkrémmel. Megszórtam sűrűn étcsokoládé drazséval, majd a felőlem eső részétől feltekertem. 3 cm-es szeleteket vágtam belőle és a vágott felületével felfelé, miután a tészta végét a csiga alá nyomkodtam sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem. 9 db csiga lett belőle.

Folpackkal lefedve betettem 30 percre a hűtőbe.


30 perc múlva kivettem a hűtőből, a sütőt 180 C fokra felmelegítettem és betoltam a tepsit a sütőbe. 20 percig sütöttem, majd még forrón megkentem a cukormázzal.








A tepsin hagytam kihűlni. Közben már készítettem is elő a következő süteményeket, de erről majd, legközelebb mesélek. J


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails