Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 15., szombat

Dagasztás nélküli kovászos svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)











A világ legegyszerűbben elkészíthető kenyere. Nem kell dagasztani, formázni is csak módjával. Nem kell sokat törődni vele, mindössze idő kell hozzá, de ennek a nagy részét átalusszuk, ugyanis éjszaka kelesztjük.
Ha valaki élesztővel szeretné elkészíteni, akkor az eljárás ugyanez, az élesztő mennyiséget zárójelben tüntettem fel.
Kifejezetten szendvicshez sütöttem a gyökérkenyereket, ugyanis az alábbi mennyiségből 2 gyökérkenyér készíthető. Az Intersparban 800 Ft-ot kérnek két ilyen kenyérért, és én mondom, hogy a házi finomabb.

Hozzávalók:

430 g kenyérliszt
120 g aktív kovász (vagy 3,5 g friss élesztő)
10 g só
400 g víz

A kovászt feloldottam a vízben, a sót elkevertem a liszttel és kanállal elkevertem. Csak éppen annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztőtálat műanyag fóliával lefedtem és szobahőmérsékleten (22 C fok) 15 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum, nekem 15 órán volt rá.


Teljes kiőrlésű liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát, kettéválasztottam és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ekkor rúdformára kihúztam és tekertem párat rajta, majd ruhával kibélelt, a ruhát teljes kiőrlésű búzaliszttel alaposan megszórt pástétomformába borítottam a tésztát.

Másfél óra múlva bekapcsoltam a sütőt, fedeles tepsit a fedelével együtt a sütőbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütőbe. Hagytam fél órán át alaposan bemelegedni, így a tészta összesen még 2 órát kelt a hajtás után. 

Ekkor a forró tepsibe borítottam úgy, hogy a kelesztés alatt alulra került rész kerüljön felfelé. Megspricceltem hideg vízzel a kenyeret is és a tepsi fedőt is. 260 C fokon 40 percig sütöttem lefedve, de azt tanácsolom, hogy 30 perc után meg kell nézni és akkor látjuk, hogy le kell-e venni a fedőt, illetve meddig kell még sütni. 





1 órán át rácson hagytam hűlni, majd megszegtem. Nagyszerűen sikerült most is a gyökérkenyér, hibátlanak bizonyult az előre eltervezett szendvicshez.


Erről legközelebb mesélek! J




7 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan néz ki!!! Kár, hogy nincs nagy méretű fedeles tepsim, csak egy kicsi jénaim.

    VálaszTörlés
  2. Akkor süsd a parasztkenyeret. Ugyan ez a tészta, ugyan ez az eljárás csak más a forma! :)

    VálaszTörlés
  3. A tészta a megadott víz mennyiséggel nagyon folyós és nem lehet formázni. Éppen ezért jénaiban sütöttem meg.., egész jó kis kenyerem kerekedett ki. Finom és szép jukacsos. A gyökérkenyérhez viszont jóval kevesebb folyadékra lesz szükségem.

    VálaszTörlés
  4. Nekem is nagyon folyik. Kezelhetetlen. Formába raktam. Most sül. Meglátjuk...

    VálaszTörlés
  5. borzalmas a teszta....ezt nem lehet formazni egyaltalan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      Olaj a kézre és valóban sok liszt a lapra. Épp most hajtottam, lehet formázni, csak körülményes kicsit

      Törlés
  6. Folyós és kezelhetetlen, pedig sütöttem már pár kovászos kenyeret.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails