Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. február 2., vasárnap

Citromborsos lazac steak ropogósan, roppanós-vajas zöldségekkel





Mostanában egy kicsit a sarkamra álltam és több halétel is terítékre került. Sokkal több halat kellene fogyasztanunk, vonatkozik ez ránk is.
Sajnos, gyermekkorban eldől, hogy valaki halevő lesz-e vagy nem. Biztosan vannak kivételek, de nekem ez a tapasztalatom. Mindkét gyermekemnek adtam csecsemőkorában halat. A kisfiamnak paradicsomos krumplipürét adtam a vajban sült tengeri halhoz, ez volt az egyik kedvence. Amikor elérte azt a kort, hogy választhatott, egyszerűen el kezdte elutasítani a halételeket. A lányom szerencsére megmaradt halevő, vele tudom megosztani a halételek szeretetét.
Nem mindig tudom megoldani, hogy a fiúknak is más ételt hozza össze, ha halat főzök, így a kisebb ellenállás felé haladva gyakran lemondok róla, ami nem helyes.

Szóval, most nem érvényes ez, hiszen minden héten, volt, hogy többször is lazacot készítettem.
A sorozat egyik ékköve ez a citromborsos lazac steak: semmi pláne, egyszerűen csak rettenetesen egyszerű és finom.

Szeretem a bőrös dolgokat, úgyhogy nem válok meg a lazac bőrétől, ha csak lehet. Fantasztikus, amikor a lazac bőre arany barna és ropog, ízletes, a húsa pedig puha, szaftos, rózsaszín. 
Az eljárás egyszerű, a jelen esetben 25 dkg-os lazac steaket a bőrös oldalán úgy két centiméterenként beirdaltam kereszt irányban, hogy nem vágtam végig a széléig. Megszórtam citromborssal, közvetlenül sütés előtt pedig megszórtam a bőrös felét Maldon sóvirággal. Közepesen felhevített olívaolajjal megcsorgatott serpenyőbe tettem.

Egészen addig kell sütni a bőrös felével lefelé, amíg háromnegyed részt átsül – ez úgy 4-5 perc -, ekkor a húsos oldalát is megszórtam Maldon sóvirággal és megfordítottam. Ekkor már csak 1-2 percig sütöm, hogy szaftos, rózsaszín maradjon a belseje. Még egyszer visszafordítom a bőrös oldalára és 1 perc múlva kiemelem a serpenyőből és pihentetem 1-2 percig, mielőtt tálalom. 


Most roppanós wok zöldségkeveréket készítettem köretként. A zöldségeket addig pirítottam egy kis vajon, amíg roppanósra párolódtak.
Nem csak mutatós, de nagyon, de nagyon finom! J

Érdemes benézni legújabb lazac receptjeim közé:


Ropogós cajun lazac steak fokhagymás spenóttal és pirított zöldségekkel


Ropogós lazac steak vajas-fokhagymás bébi spenóttal 15 perc alatt





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails