Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 26., vasárnap

Tanyasi csirkepörkölt kapros-vajas galuskával és uborkasalátával





Szinte minden héten terítékre kerül nálunk. Korábban megörökítettem néhányat, így mostanában nem készítettem róla bejegyzést. Arra gondoltam, hogy ideje újra napirendre tűznöm az oldalon, hogy ne feledkezzünk meg róla, hogy a sok nemzetközi finomság mellett hagyományos ételeinknek minden héten ott a helye az étrendünkben. Mint a vasárnapi húslevesnek. Télidőben nincs vasárnap tyúkhúsleves nélkül nálunk.

Szerencsére folyamatosan hozzájutok igazi, kapirgálós tanyasi tyúkhoz és csirkéhez, így ezeknek a hagyományos ételeknek a legfinomabb és legegészségesebb változatát készítem el. Sokan gondolják, ha csak csirkemellet esznek, az az egészséges és vásárolják, sütik-főzik a sok, tápos brojlercsirkét. Én nem osztom ezt a táplálkozási formát.

Igazi csirkepörköltet egész csirkéből lehet főzni. Kell, hogy a csirke minden részéből kiolvadjanak az ízek, zsírok és kollagén. Bőrös, csontos, inas részek nélkül ez elképzelhetetlen. A csont, bőr, inas részek nélkül csak paprikás csirkehúst lehet készíteni, de nem csirkepörköltet. 
Tálalás előtt én is lebőrözök és kicsontozok egyes csirkerészeket a „finnyásabb” családtagoknak, de nem engedek a huszonegyből, hogy a fejének és lábának is pörköltben kell pörkölődnie. Én éppen ezekre a részekre hajazok, így mindenki jól jár. J

Hozzávalók 4 főre:

1 másfél kilós tanyasi csirke vagy kakas fejével, lábával, májával stb.
2 közepes fej makói vöröshagyma, vagy 1 nagy édes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom
2 közepes zöldpaprika
2 evőkanál darált házi édes paprika
frissen őrölt Himalája só és színes bors
2 evőkanál házi fűszerpaprika
2 evőkanál zsír, amit a csirke hájából sütöttünk ki
1 dl száraz fehérbor (én szeretem főzéshez a furmintot)
1 dl húsleves vagy víz az elpárolgó lé pótlásához

4 adag vajas nokedli, melynek tésztájába fél csokor összevágott kaprot keverünk

1 nagy kígyóuborka
frissen őrölt Himalája só és színes bors
2 dl víz
1-2 evőkanál porcukor
1-2 evőkanál ételecet (próbálkoztam borecettel is, de a „prosztó” ételecet a legjobb)


A zsíron megdinsztelem az összevágott hagymát, lehúzom a tűzről, elkeverem a fűszerpaprikával és hozzáadom a részeire bontott csirkét. Közepes tűzön, folyamatosan keverve átpirítom a csirkerészeket, csak addig, hogy kívül elveszítsék nyerseségüket. Nem szabad hagyni, hogy odakapjon a paprikás hagyma, inkább öntsünk alá egy kis folyadékot (húsleves vagy víz). 
Hagyjuk, hogy kiengedje a hús a levét, majd süssük zsírjára, azaz hagyjuk elpárologni. Én ekkor adom hozzá a darált paprikát, a fokhagymát, az összevágott paprikát és paradicsomot, borsozom és felöntöm fehérborral. Amikor az alkohol elpárolgott belőle csendesre állítom a tüzet, fakanállal kitámasztom a fedőt, hogy csak félig legyen lefedve és félóránként megkeverve úgy másfél órán át pörkölöm. 
Félidőben sózom, én ekkor szoktam a máját is hozzáadni és időközben adok hozzá egy kevés húslevest, hogy mindig legyen rövid, sűrű leve, amiben a csirkerészek készre pörkölődnek. 



Most a galuska tésztába egy fél csokor összevágott kaprot kevertem és így főztem ki. Nagyon jól passzol a paprikás csirkéhez.


Az uborkát legyalultam, sóztam, borsoztam és lefedve betettem a hűtőbe félórára. A vízben elkevertem a cukrot és az ecetet és felöntöttem vele az uborkát. Két órán át érdemes hűtőben tárolni fogyasztás előtt, hogy ropogós és ízes uborkasalátát kapjunk.
Még a sózott fázisban lehet hozzá vékonyra szeletelt édes vagy zöldhagymát, vagy átnyomott fokhagymát is adni, de nálunk a natúr változat a nyerő. Tejfölt is lehet hozzá kínálni az asztalnál, a csirkepörkölthöz kifejezetten jól megy.


Ha diétázom, akkor dupla adag uborkasalátát készítek és csak ezzel eszem a csontos, bőrös, cuppogtatni való részeket. Van,hogy alig látszom ki az ebéd végére a csonthalmaztól a csontos tányéron … J



2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails