Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. január 7., kedd

Magvas hamburger zsemlék és parmezános-oregánós szendvicskenyerek




Lassan tradícióvá válik nálunk, hogy karácsony második napján hamburgert készítek. Meséltem karácsonyi bejegyzésemben, hogy egészen visszavettem a két napig készülő, embert próbáló menüsorokból, idővel rájöttem, hogy a családom sokkal jobban értékeli, ha legalább karácsonykor kidugom a fejem a konyhából és inkább velük töltöm az időt.
Amikor ezt eldöntöttem olyan alapanyagot választottam a háromnapos karácsonyi menühöz, mely eléggé nemes az alkalomhoz, mégis ripsz-ropsz elkészíthető. No, és minden családtag szereti, beleértve a nagyszülőket is, akik szenteste nálunk vacsoráznak, ünnepelnek.
Így esett a választásom a bélszínre, mely minden szempontból kiemelkedően megfelel. Egy szép egész hizlalt bélszínből 3 főételt is elkészítek, így a három napos ünnep főételei megoldva: 24.-én ebédre tatár bifszteket, szent este filet mignontváltozatos köretválasztékkal és ünnep második napján bélszínburgert készítek. Ünnep másnapján kimenőm van, mert anyósomnál estebédelünk. J
Mielőtt felhőkölne bárki, hogy karácsonykor hamburgert készíteni, ez a rövid történet mindenképpen meggyőzi, hogy igen!

Nem lehet szebb koronája egy ünnepi menüsornak, mint a frissen illatozó, saját receptem szerinti zsemlék és szendvicskenyerek, melyek még langymelegen fejedelmi tölteléket kaptak, de erről majd legközelebb mesélek.

Hozzávalók 4 zsemléhez és 4 szendvicskenyérhez

40 dkg kenyérliszt BL 80
2 tanyasi tojás
 1 dl 20 %-os tejföl
1 dl langyos tejben elmorzsolt 1,5 dkg élesztő 1 teáskanál porcukorral megfuttatva
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál porcukor
 ½  teáskanál só

2 evőkanál olaj a dagasztáshoz
1 felvert tojás 1 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez
lenmag, szezámmag, tökmag, valamint reszelt parmezán és szárított oregánó a szóráshoz

Az összes alapanyagból összeállítottam a tésztát, 10 percig letakarva pihentettem, majd alaposan dagasztottam. Olajos felületen 20 perc múlva majd 30 perc múlva ismét megdagasztottam majd 30 perc múlva finoman átgyúrtam, 8 részre vágtam és cipókat formáztam belőle.
4 cipóból 5 perc elteltével szendvicskenyeret formáztam (formázás itt) majd letakarva további 40 percig kelesztettem a zsemléket is és a szendvicskenyereket is.
Megkentem a zsömléket egy evőkanál tejjel elkevert felvert tojással, megszórtam lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal majd 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem.

Míg sültek a hamburger zsemlék addig megkentem tojással a szendvicskenyereket majd reszeltem rá bőven parmezánt, majd morzsoltam rá szárított oregánót és mentek a sütőbe 15 percre a zsemlék után.






Csinosak, pirosak, illatosak lettek, mint mindig! Megint összegyűlt néhány új zsemle és hamburger recept, úgyhogy hamarosan összegzés is várható! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails