Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 5., szombat

Rántott őzlábgomba – 4 étel őzlábgombából. 2. rész




A nagy klasszikus őzlábgombából. Mivel az őzlábgomba textúrája egészen hasonló a húséhoz, így szerintem a legkedveltebb őzlábgomba étel.

„Nem nagy ügy elkészíteni”, ezt főképp olyanoktól szoktam hallani egy-egy eljárás kapcsán, akik azért fitymálják a konyhaművészetet, mert maguk nem veszik a fáradtságot, hogy gyakorolják, de kibicként nagyon okosaknak tartják magukat.
Semmit nem nagy ügy elkészíteni, csak jól kell csinálni, szoktam mondani, hiszen egy szimpla vajas kenyeret is el lehet rontani nem megfelelő alapanyagokkal és tálalással.

Visszatérve a rántott őzlábgombára, valóban egyszerű az elkészítése, ha előállítunk hozzá megfelelő minőségű házi morzsát és a gombafejeket megfelelően készítjük elő.

Az első részben írtam, hogy a közepes, közepesen nyílt gombafejeket használtam fel a töltött őzlábgombához.


A rántott őzlábgombához pedig a nagy, bimbós fejeket. Megtisztítottam gombafejeket, ahogyan az előző részben leírtam, majd 4 részre vágtam, hogy egyenletesen tudjam panírozni.

Szilánkosra őrölt, egy napig szikkasztott házi morzsát használtam. Sohasem használok kopogós kenyeret vagy péksüteményt a morzsához, mert abból csak púdermorzsát, vagy egyenetlen szemcséjű morzsát lehet készíteni. Frissen, vagy enyhén szikkadt állapotban őrlöm meg és fedetlenül hagyom szikkadni egy napot. Az így készült morzsa igazán ropogós bundát eredményez.

Az őzlábgomba cikkeket közvetlenül sütés előtt frissen őrölt maldon sóval és 5 bors keverékkel megszórtam, majd liszt, felvert tojás, házi morzsa sorrendben paníroztam.
Bő forró olajban arany barnára sütöttem. A panír fantasztikusan ropogós, a gomba pedig szaftos és enyhén roppanós maradt, éppen, ahogyan a legízletesebb.
Bevallom, kicsit pucér látvány egy tányér bundázott őzlábgomba, de aiolin kívül semmi más nem kívánkozott mellé.

Nem ez az első rántott őzlábgomba a blogon, ekkor apró, bimbós fejeket készítettem rántott Manchego sajtfalatok társaságában. Kétféle aiolival tálaltam, érdemes hát ide is benézni!

Rendhagyó tapas vacsora: apró, rántott őzlábgomba fejek, és manchego sajt falatkák, kétféle alliolival





1 megjegyzés:

  1. Gyermekkorom nagy kedvence az őzlábgomba. Csak simán olajon kisütve a kalapokat is nagyon finom,friss kenyérre téve. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails