Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 25., péntek

English muffin (reggeli zsemle) alaprecept – egyszerű, nagyszerű







Úgy érzem, hogy az angol muffin elterjedésében legalább akkora szerepet vállalok, mint a kovászos kenyérsütés területén. Egy három évvel ezelőtti bejegyzésemben kifejtettem, hogyan és mikor kattantam rá:


Hamarosan kifejlesztettem a saját angol muffin receptemet, azóta rendszeresen főszereplő a hétvégi reggelik kínálatában itthon. Legutóbb délután is meg kellett sütnöm, mert a kisfiam vacsorára is megkívánta a Route 66 angol muffint (új töltelék ötlet), de ezt legközelebb mutatom be.

Eddig bemutatott angol muffin szendvicseim receptjei itt elérhetőek.

Még mostanában is simítottam alapreceptemen egy kicsit, úgy érzem immár tökéletes. Beiktattam még egy-két könnyed dagasztást, amitől még levegősebb, még bársonyosabb lesz ez a csupán liszt, víz, só, élesztő összetevőkből álló péksütemény. Múltkor még porcukrot sem adtam az élesztőhöz, mégis ugyanúgy megkelt. Ennyire egyszerű és nagyszerű az alaptészta.

8 zsemléhez:

30 dkg kenyérliszt BL 80
2 dkg élesztő
2,5 dl 22 C fokos víz (olyan hideg, amilyen a csapból folyik)
2 teáskanál tengeri só
1 teáskanál porcukor
3 evőkanál olaj a dagasztáshoz

Kenyérliszt, kukoricaliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt a formázáshoz. 

A hideg vízbe belemorzsolom az élesztőt és a cukorral simára keverem. Az átszitált lisztben elkeverem a sót és hozzáadom az élesztős folyadékot. Éppen csak összedolgozom, spatulával összeszedem a tésztát a dagasztótálból és a tésztához adom, 1 evőkanál olajjal meglocsolom és 10 percig lefedve pihentetem.

Könnyed mozdulatokkal megdagasztom, amíg ragadni nem kezd a felülethez. A tészta ragacsos és lágy, de ennek így kell lennie. Visszateszem a dagasztótálba, lefedem, és 20 percig pihentetem.

Egy evőkanál olajat elsimítok a tenyeremmel a dagasztó felületen és könnyeden megdagasztom újra. Most 30 percig pihentetem a tálban lefedve. Ha ráérünk, akkor még egyszer megdagaszthatjuk és még 30 percig pihentethetjük a tésztát, amit, ha sietünk, akár el is hagyhatunk.

Átmozgatom a tésztát, de már csak módjával, cipót formázok belőle és lisztes felületen 10 percig pihentetem. Kinyújtom 30 x 20 cm-es lapra és 8 cm átmérőjű fánk szaggatóval 6 zsemlét kiszaggatok, amit sütőpapírral bélelt tepsire rendezek. A maradék tésztát összegyúrom és még két zsemlét kiszaggatok belőle.

Ruhával lefedve 30 percig kelesztem, majd 220 C fokra előmelegített sütőben egyik oldalán 10, másik oldalán 8 percig sütöm (értelem szerűen 10 perc után megfordítom a zsemléket).

Rácson hagyom hűlni a zsemléket, közben előkészítem a töltelékeket. A gyerekek magában is imádják a még langyos zsemléket, de egyszerűen vajjal vagy dzsemmel is tökéletes. Másnapra is nagyon friss marad, úgyhogy nyugodtan dagasszunk be dupla mennyiséget, ha torkos a család.

Jómagam éppen ezért nem dagasztok be dupla adagot, mert hirdetem, hogy jóból is megárt a sok. Nincs szükségünk rá, hogy minden áldott nap kenyérrel, kelt tésztával, péksüteménnyel tömjük a fejünket. Szerintem.

Nálunk havonta egyszer kétszer kerül terítékre, így sosem unjuk meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails