Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. október 22., kedd

Borjúpörkölt- most bográcsban




Talán kicsit későre hagytam ezt a bejegyzést, de jó hír, hogy még pár napig jó idő lesz a bográcsoláshoz, akár az ünnepen, akár hétvégén.

Mondhatjuk, hogy gyakran készítek borjúpörköltet, ugyanis a pörköltalapból még néhány további ételt is ki tudok hozni. Hol hortobágyi palacsintát, az igazit, ugyanis a hortobágyi palacsinta csakis borjúpörköltből készülhet. A többi fajta paprikással vagy pörkölttel töltött palacsinta az egyszerűen töltött palacsinta.

A másik variáció, amikor alföldi gulyáslevest készítek a pörkölt egy részéből. Ha gulyáslevest is készítek, akkor a levest esszük aznap, a pörköltet nokedlivel pedig másnap. Ha hortobágyi palacsinta a másik étel, akkor az van másnap.

A borjúpörkölt is bográcsban a legfinomabb, de természetesen fazékban sem utolsó.

Hozzávalók:

1,5 kg borjúcomb vagy lapocka
25 dkg apróra vágott vöröshagyma (a makói a legjobb)
8 dkg libazsír vagy mangalicazsír
2 dkg házi fűszerpaprika
1 nagy paradicsom
2 nagy zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál házi darált paprika (ez sós, így vigyázat a további sózással)
só, frissen őrölt bors
1-2 dl alaplé (húsleves vagy a legjobb a borjú alaplé, alaplé híján víz)

Klasszikusan főzöm a pörköltet. A zsírban megdinsztelem a hagymát, a tűzről levéve elkeverem a fűszerpaprikával és azonnal hozzáadom a húst. Bográcsban egyszerűbb pörköltet készíteni, mert több zsírral dolgozhatunk. Közepes lángon addig pörkölöm a húst, amíg ki nem fehéredik. Ekkor el kezd levet engedni.
Kicsit elfőzöm a levét, majd hozzáadom a paradicsomot és a paprikát, a darált paprikát és az átnyomott fokhagymát. Borsozom.

Amikor puhulni kezd, akkor sózom, és kissé rotyogtatva készre főzöm. Ha szükséges menet közben adok hozzá egy kevés alaplevet.





Ha jól dolgoztam, akkor rövid, krémes, homogén szaftban találom az omlós borjúhús kockákat. 





Vajas nokedli illik mellé, utána pedig palacsinta.

Vajas nokedli (galuska)





Jó étvágyat és kellemes hétvégi bográcsolást kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails