Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. október 16., kedd

Őszi óriásszendvics – olívabogyós, kovászos gyökérkenyéren



Egyáltalán nem vetem meg, akár főétkezésekre sem a szendvicseket. Nem mindenki tudja betartani a nyolckor reggeli, délben ebéd, hatkor vacsora menetrendet. Ilyenkor délelőtt tizenegykor, vagy délután négykor csoda jól jön egy ilyen szendvics, hogy akár több étkezést is kiváltson.

Számtalan szendvics tolong itt az oldalon, hogy felkeltse magára a figyelmet, ebből is látszik, hogy a szendvics főszereplő nálunk is a hétköznapokban.
Sok-sok gombás étel található az oldalon, le sem tagadhatnám, hogy az egyik kedvenc zöldségem. Most is gomba a főszereplő ebben a rettentően egyszerű, de annál finomabb és rendkívül attraktív szendvicsben.
Természetesen minden szendvics alapja a kiváló kenyér vagy péksütemény, egy jó, kovászos, olívabogyós gyökérkenyér recepttel is szolgálhatok hozzá:

Pain paillasse- olívabogyós és zöldfűszeres kovászos gyökérkenyér


Az gyökérkenyér derekát használtam fel a szendvicsekhez. Nem kentem meg vajjal, vagy sajtkrémmel, mert arra számítottam, hogy a bacon kisült zsírja éppen megfelelő lesz erre a célra. Nem tévedtem.

Olyan 5 mm vastagra szeltem a bimbós, nagyfejű csiperkét és az enyhén füstölt sajtot. Hosszában, gazdagon megraktam a kenyér kanapékat sajt és a gombaszeletekkel, megszórtam egy kis sóval és frissen őrölt borssal, majd lazán elterítettem rajta két-két csík vékonyra szelt bacont.




Addig grilleztem, míg a gomba és a sajt átsült, a bacon valamint a kenyér széle pedig ropogós lett.

Finom volt. 



6 megjegyzés:

  1. Rettentő jól néz ki...
    Szendvicsben egyébként a párom is nagy varázsló, gyakran jobban esik vacsorára, mint valami hagyományos meleg étel. S baromi sok bort is lehet inni mellé... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hapci! Hogy a legegyszerűbb szituációt említsem, nálunk is imádja a család, amikor a "hidegek" kiterítése helyett összedobok 3-4 tálca szendvicset, amikor nem készül meleg vacsora. Igaz, kétszer annyi is fogy ebben a formában belőle! :)

      Ezek a melegszendvicsek pedig valóban vetekszenek bármelyik főtt étellel. Szent igaz, hogy ebben a műfajban a kreativitását maximálisan kiélheti a szakács/szakácsnő, amiben a legcsodásabb az, hogy rettentő egyszerű összetevőkből mind ízében, mind küllemében igazi delikateszek varázsolhatóak ... :)
      Igen, jó kis bor-, és sörkorcsolyák is egyben, ami valóban nem elhanyagolható erény! :)

      Törlés
  2. Igencsak nehezemre esnék betartanom a felvázolt 8-12-18 menetrendet…
    "Tulajdonképpen jól sem esne…" Reggelizni korábban szoktam (bár a hét végén néha-néha nem vetek meg egy "másodreggeli" :-P); az ebédet később szeretem elfogyasztani; etse hatkor még nem érek haza…
    A bemutatott szendvics viszont jöhetne - bármikor :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sem így működik az étkezés, pedig valljuk be, mintaszerű volna ... :)
      Gyakran mutatok be késői reggeliket, ezek a gyengéim ... már 11 felé kellőképpen éhes vagyok, és, ha van rá lehetőségem, akkor valami nagyon ínyenc és gazdag mutatvánnyal lepem meg a családot, a páromat, vagy csak magamat ... :)
      Amire viszont - különösen - mostanában törekszem, hogy 6 és 7 óra között, mindenképpen "lemenjen" a vacsora. Szerintem egész nap ehetünk jókat, már, ha a telítettség érzése nem gátol minket a munkában, de több szempontból sem érdemes éjszakára megterhelni a gyomrunkat ... bármilyen fantasztikusan esnék is!

      Tudod, hogy bármikor repítek fénypostával egy adagot a kedvenceidből! Aminek legfőbb előnye, hogy egészen biztosan nem terheli meg a gyomrodat, bármikor is küldöm! :P

      Törlés
    2. Így igaz. Csak tudod Micimackó, az élvezeti értékük nem azonos :-P

      Mikor este hét után érek haza, nem az órát nézem, hanem a hűtőszekrény kínálatát. Különben meg nem a lefekvés időpontjához kellene viszonyítani az óra számlapja helyett ? Aki este nyolckor lefekszik, az valóban ne egyen hat után - de aki hajnali egykor bújik ágyba, az is koplaljon? Az ilyesféle mechanikus gondolkodás aligha szolgálja az emberét :-P

      Törlés
    3. Persze, persze! Alapvető "tapasztalatom", mint szenvedélyes éjszakai evő, hogy legkésőbb 11-ig le kell feküdni ahhoz, hogy elkerüljem a éjszakai/hajnali nagy zabálást ... :)
      Én úgy tudom, hogy az emésztésünk a napszaknak megfelelően munkálkodik, úgyhogy, nem biztos, hogy tud róla, hogy fordított életet élsz ... :))))

      Törlés

Related Posts with Thumbnails