Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. október 17., szerda

NAAN kenyér – indiai lepénykenyér házilag


Már több bejegyzésemben is szerepelt ez az egyszerű és nagyszerű indiai lepénykenyér, most úgy döntöttem, hogy külön bejegyzést készítek róla.
Az egyik oka az, hogy egyszerűbb a későbbiekben utalnom rá, ha valamelyik ételhez kínálom, mintha egy korábbi, komplett ételreceptből kell kihámozni az elkészítését. A másik pedig éppen az, hogy jelen esetben is több étel kísérőjeként jelent meg a hétköznapi menüben nálunk, így egyszerűbb, ha először a naan kenyeret mutatom be, majd magukat a főételeket, melyekhez készültek.

Naan kenyér frontos is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Én ez ügyben is Dan Lepardot követtem, a kedvenc ausztrál mesterpékemet, akitől rengeteget tanultam az elmúlt években. A legnagyszerűbb pedig az, hogy az útmutatásait később mindig kiegészítem a saját tapasztalataim alapján szerzett fortélyokkal. Szóval, igazi csapatmunka.

Már rutinszerűen készül nálam a naan, a kisfiam például él-hal érte. Mostanában több indiai/ázsiai ihletésű étel is az asztalra került nálunk, egyesek kiegészítésére egyértelmű volt, hogy újra terítékre kerül a naan.

Minimum 4 adagot érdemes készíteni belőle, de nem beszélnék le senkit a dupla, 8 adagról sem, mert másnap, átmelegítve is nagyon kellemes, mondhatni tökéletes.

Hozzávalók 4 kenyérhez

1,5 dl hideg víz
0,5 dkg élesztő
12 dkg finomliszt


5 dkg joghurt (én most maradék, fokhagymával ízesített joghurtot használtam)
13 dkg finomliszt
1 evőkanál sütőpor
0,4 dkg só

4 evőkanál mogyoró vagy napraforgóolaj
3 dkg olvasztott vaj

A vizet, az élesztőt és a lisztet kanállal elkevertem egy tálban és 30 percig kelesztettem.
Az olaj és vaj kivételével hozzáadtam a többi hozzávalót és összeállítottam a tésztát. Két evőkanál olajjal körbecsorgattam a tésztát, nem dagasztottam, csak megnyomkodtam és 15 percig pihentettem.
Ekkor egy percig lazán dagasztottam, majd ismét megcsorgattam egy evőkanál olajjal és újra 15 percig pihent a tészta lefedve.
A munkalapra csorgattam 1 evőkanál olajat, amit kicsit szétkentem, majd megdagasztottam rajta még egyszer a tésztát. 4 részre osztottam és kis cipókat formáztam belőle. Liszttel megszórt munkalapon a cipókat is liszttel megszórva, letakarva 10 percig pihentettem.

Közepes hőfokra felforrósítottam a fedeles serpenyőt – van, hogy wokban sütöm – és egyenként, 2-3 mm vastagra kinyújtottam a cipókat, és egymás után kisütöttem a lepénykenyereket. Amikor egyet a serpenyőbe helyeztem, akkor meglocsoltam egy kanál olvasztott vajjal és lefedtem. Amikor szépen hólyagosodik és barnul a lepény alja, akkor megfordítottam. Így még körülbelül 1 percig sütöm és ruhával bélelt tányérra helyezem, majd betakarom őket. Így tartom melegen tálalásig. 





Nyáron, gyakran sütöm a grillező rostélyán ...




Nagyon ízletes lepénykenyér, a családom minden héten szívesen megenné. Most két kedvenc "indiai" mellé tálaltam, legközelebb erről mesélek.

Elnézést kérek a rossz minőségű képekért, de sajnos csak kutyafuttában volt lehetőségem kattintani párat, kifejezetten rossz fényviszonyok között. :)



3 megjegyzés:

  1. Hello! Ne haragudj amiert zavarla, a hozzavaloknal ket alkalommal szerepel a liszt, egyszer 12 dkg es masodszor 13 dkg, szeretnem tudni hogy mennyit kell hasznalni tulajdonkeppen, mert igy kicsit zavaros :) Koszonom szepen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond! :)

      Összesen 25 dkg liszt van a tésztában, de először egy elő-kovászt kell keverni 12 dkg lisztből, és amikor ez megkelt, akkor kell hozzáadni a további 13 dkg lisztet.
      El is választottam a fázisonként felhasználandó alapanyagokat, hogy így érthetőbb legyen. Ezek szerint nem ... :)

      1. víz, élesztő, liszt 12 dkg
      2. liszt 13 dkg + sütőpor, joghurt, só

      Az olaj a dagasztáshoz, a vaj a sütéshez szükséges.

      Egyáltalán nem zavartál, ha elkészítetted kérlek, számolj be! :)


      Törlés
  2. Kedves Alexa,
    ez volt az első étel, amit elkészítettem az oldaladról, de biztosan nem az utolsó! Az összes recepted nagyon jónak tűnik, csak csorgatom a nyálam... :) Maradék csicseriborsó-krémhez kerestem egy jó naan-receptet kerestem, így találtam ide. A végeredmény tökéletes lett, össze sem lehetett hasonlítani a boltban vásárolttal, amit előző nap ettünk. Egyszóval: Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails