Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. október 14., vasárnap

KFC strips menü házilag – Kentucky fűszeres-ropogós csirkemell csíkok, házi hasábburgonya és amerikai káposztasaláta




So good! Az eredeti Kentucky csirke – KFC – nagy rajongója az egész család, ki szeretném hangsúlyozni, hogy nem versenyezni szeretnék ezzel a pompásan elkészített rántott csirkével, mindössze szívesen beépítem az onnan „ellesett” fortélyokat a hétköznapi menübe, itthon.


Hozzáteszem, hogy például Spanyolországban közel nem hozza a KFC azt a színvonalat, ami Magyarországon megszokhattunk. Förtelmes az amerikai káposztasaláta, a csirke tocsog az olajban, ezt már vagy 15 éve megtapasztaltam és azóta sem látok változást. Nyáron is sikerült „belefutnunk” egy rosszul sikerült KFC menübe Spanyolhonban.
Visszatérve, most csak csirkemellet akartam a KFC-hez hasonlóan elkészíteni, ugyanis a család többi tagjának a kínálat e szegmense a gyengéje. Én inkább bukok a csontos csirkerészekre: a szárny és a comb a kedvencem. De most nekik kedveztem.

Az immár hagyományosnak számító házi Kentucky fűszerkeverékemen is változtattam, ami most egyszerűsítést jelentett. Valamint a technológiában is visszatértem egy korábbi fogáshoz, mégpedig ahhoz, hogy az ízek elmélyítését tejben áztatással értem el. No, de én mindig mindent egy kicsit másképpen készítek el. Ez már csak ilyen.

Kentucky fűszerkeverék:

1 evőkanál fokhagymapor
1 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál cayenne bors
2 teáskanál őrölt chili
1 teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt majoránna

Ez egy alap mennyiség nálam, általában ennyit készítek el egyszerre. Ebből 2 púpos evőkanálnyit elkevertem 2 csapott teáskanál sóval. Körülbelül 80 dkg csirkemellet fűszereztem vele.

A csirkemellet érdemes vékony és apró darabokra vágni, de nem klasszikusan felcsíkozni. A hús szálirányának megfelelően szoktam rézsútosan bemetszeni a melleket, és ezeket a szeleteket szoktam tovább darabolni. A stipsnek szerintem az a lényege, hogy minél nagyobb felületen borítsa panír a vékony, szaftos csirkemell darabokat.

Az így előkészített csirkemell darabokat fűszereztem, majd felöntöttem annyi tejjel, hogy éppen ellepje. Egy éjszakán át pácolódtak a fűszeres tejben.
Sütés előtt papírtörlőre szedtem őket, majd liszt, kellemesen sós, felvert tojás és finomra tört, natúr kukoricapehelyben megforgattam. A lényeg, hogy precízen és vékonyan panírozzunk. Szerintem. 
Végül bő, forró olajban aranybarnára sütöttem a stripseket.






Többféle, nagyszerű sült krumpli variációt is bemutattam már, eben a receptválogatásban összegeztem őket:

10 + 2 legjobb köret krumpliból



 Most a házi hasábburgonyán volt a sor. A sárga burgonyát vékony hasábokra vágtam, majd fél órán át hideg vízben áztattam. Leszűrtem, leöblítettem, alaposan leszárítottam és bő forró olajban ropogósra sütöttem.




Az amerikai káposztasalátát pedig immár a nálam megszokott módon készítettem el:

Kentucky csirkecombok és amerikai káposztasaláta (coleslaw) – egyszerűen, egészségesen!


Tipp: a káposztasalátához készített házi majonéz kapcsán kimaradt tojásfehérjét a bundázáshoz szoktam felhasználni.




Egyszerű, ízletes módja ez a csirkemell elkészítésének. Így menüben pedig igazi telitalálat!

5 megjegyzés:

  1. ezt a panírozást ki próbálom kukorica pehellyel zsemlemorzsa helyett. A fűszerezés is biztos meghozza a sikert, köszönöm

    VálaszTörlés
  2. ezt a panírozást ki próbálom kukorica pehellyel zsemlemorzsa helyett. A fűszerezés is biztos meghozza a sikert, köszönöm

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails