Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 17., péntek

Hétvégi menüajánlat: mézes-mustáros fűszerpáccal grillezett tarja többféle sajttal és hagymával sütve, krumpliágyon, sütőben






Hétköznapi ételeket készítek, egy hétköznapi családnak, így fontos, hogy táplálóak és változatosak, de gyorsan elkészíthetőek és ötletesek legyenek. Ezért szívesen sütöm krumpliágyon az ételeket. Egyrészt rengeteg időt spórolok vele, másrészt olyan nagyszerű, amikor egy cserépben vagy tepsiben érnek össze, sülnek össze az ízek.
Nem olyan régen gyűjtöttem össze néhányat egy válogatásban:

Hétvégi menüajánlat: egyszerű, mégis különleges ebéd és vacsoralehetőségek cserépben sütve



Most volt sok, összesen 8 szelet tarjám és nem is volt olyan sovány. Ez nem nagy probléma, hiszen megfelelő technikával a zsír kisül, csak a szaftos, porhanyós sült hús marad. Serpenyőben ez fogasabb kérdés, így úgy döntöttem, hogy a sütőben, grill programon sütöm meg.
Készítettem egy mézes-mustáros fűszerpácot, ezzel balzsamoztam be (szilikon ecsettel alaposan átkentem) a hússzeleteket és 20 percig hagytam, hogy a hússal reakcióba lépjen.

Mézes-mustáros fűszerpác 8, ujjnyi vastag szelet tarjához:

2 evőkanál mustár
1 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj (napraforgó olaj is tökéletes, de az olívaolaj hőtűrő képessége jobb)
3 dundi gerezd zúzott fokhagyma
½ teáskanál koriandermag durvára törve
½ teáskanál köménymag durvára törve
½ teáskanál 5 bors keverék frissen őrölve
2 teáskanál tengeri só










Grillprogramon oldalanként 10-15 perc alatt kisütöttem a tarja zsírját és a felszíne szépen megpirult. 









Közben héjában, sós vízben megfőztem 8 Agria krumplit. Még forrón lehúztam a héját és vékonykarikára vágva leraktam libazsírral vékonyan kikent tepsibe. Enyhén megsóztam.

3 fej különböző hagymát karikáztam fel, lilát, fehéret és sonkahagymát. Három különböző féle sajtot lereszeltem. Összességében úgy fél kilót. A barátnőmtől kaptam a házi túróval együtt házi sajtot is, olyan egyszerű, friss sajtot, hasonlót, mint a mozzarella.
Gouda és füstölt sajtot reszeltem még. 10 dkg mini mozzarella golyót félbevágtam, hogy minél többféle és minél több sajtom legyen befedni a grillezett tarjaszeleteket.







A sült tarjaszeleteket lefektettem a krumpliágyra, meglocsoltam a tepsiben maradt pecsenyelé jó felével, hogy ízes és szaftos legyen. Befedtem a húsokat vegyesen a háromféle hagymával, és ekkor be szerettem volna fedni egy-egy vékony szelet baconnal, de ezt elvétettem. A hagymára a bacont, baconra pedig a vegyes sajtot szerettem volna halmozni, de így a kényszer megfordította a sorrendet. Nagy baj nem lett.
Hagytam a sütőt grillprogramon, addig sült a tepsis finomság, amíg a sajt megolvadt, a bacon pedig majdnem ropogósra sült. 













Frissen, forrón tálaltam ebédre, de maradt belőle vacsorára is. Ismét egy hirtelen jött és jól sikerült étel. Egyszerű, mégis nagyszerű.






Érdemes bepillantani két hasonló ételembe. Az egyiket karajból, a másikat pulykamellből készítettem:

Fűszeres frissen sült karaj, lila és póréhagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, bacon szalonnával, és vegyes sajttal sütve


Fűszeres pulykasteak színes paprikákkal, paradicsommal, lilahagymával, baconnal és sok sajttal sütve



1 megjegyzés:

  1. Hu,ez NAGYONNAGYON jol nez ki!! :)
    Jovo heten megkapja a csalad! :)
    (Most karajom volt, igy azt kentem be a mezes-mustaros kencevel. :) )

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails