Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 8., vasárnap

Ropogós kacsaszárnytő sáfrányos-zöldséges rizzsel (paellával)







Most, hogy sorra veszem az elmúlt hónapokban készült ételeimet döbbenek rá, hogy nem egy, augusztus-szeptemberben készült ételemről sem írtam.
Ez a ropogós kacsaszárnytő egy véletlenül jött ebéd volt, nem is olyan nagy baj, hogy most mutatom be, hiszen a kacsának mostanság van „szezonja”.
A kacsaszárnytő inkább amolyan ínyenc fogás, mint nagyon laktató, hiszen mire elkészül és kisül a zsírja, addig mindössze  ínyencfalatok maradnak a csonton. No, de nem kell mindig kilószámra habzsolni a húst, az a pár falat, ami csonton marad, az mindenképpen megéri, hogy éppen ezt az ételt készítsük el.

Két főre készült a kacsaszárnytő, négy főre pedig a zöldséges paella, ami önmagában is megállja a helyét, mint főétel, még hús nélkül is. A receptben a szárnytőt is 4 adagra adtam meg.
Volt itthon többféle maradék zöldségem, és tudjuk, a kacsa rizzsel a legfinomabb, így esett a választásom a zöldséges paellára.
Elég pocsék képeket sikerült készítenem, azért bízom abban, hogy maga az étel „minősége” átjön a leírásból.

Hozzávalók 4 főre:

12-16 db kacsa szárnytő
durvára tört színes bors
durva szemű fokhagyma granulátum (hiányában finomszemcsés)
durva szemű tengeri só
néhány ág kakukkfű
2 dl száraz fehérbor


30 dkg rizottó rizs, én Arboriót használok
1 fej fehér vagy vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj

1 cikk kelkáposzta csíkokra vágva
1 nagyobb répa karikára vágva
1 fehérrépa hasábra vágva
1 zöldpaprika darabolva
2 evőkanál sűrített paradicsom
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó
csipet sáfrány
só, bors
9 dl csirke alaplé (vagy bármilyen húsleves), de vizet is használhatunk, mert a sok zöldség kellemesen megízesíti a paellát, ez esetben érdemes intenzívebben fűszerezni.

A szárnytő darabokat bőrét bevagdostam, majd fűszereztem és vékonyan libazsírral kikent cserépben 240 C fokon úgy 20 percig sütöttem. Azért, hogy gyorsan kisüljön a zsírja, de ne száradjon ki a húsa. 10 perc múlva megforgattam őket.
Hozzáadtam néhány kakukkfű ágat, és a fehérbort, majd fólia alatt körülbelül másfél órán át pároltam 160 C fokon. Süthetjük fedetlenül is, 180 C fokon, akkor kicsit tovább. Érdemes puhára, porhanyósra sütni/párolni mielőtt felpirítjuk. Persze a párolási idő függ a kacsa minőségétől. A szabad tartásban nevelt kacsa hosszabb ideig készül.
Nem öntöttem le a kisült zsírt, hogy abban süljön, ne száradjon ki és ne főjön. Végül levettem róla a fóliát és 220 C fokon ropogósra sütöttem.













Közben elkészítettem a zöldséges paellát.

Az olívaolajon megfonnyasztottam a hagymát, hozzáadtam a fokhagymát majd a borsó és a bab kivételével a zöldségeket. Néhány percig – úgy 5 percig – pirítottam, majd hozzáadtam a rizst és 1-2 percig együtt sütöttem. Elkevertem a paradicsompürével, majd felöntöttem az alaplével. Hozzáadtam a sáfrányt és fűszereztem. Forrpontig hevítettem, majd egészen csendes tűzön pároltam tovább.
Amikor már majdnem az összes levét beitta a rizs, akkor hozzáadtam először a zöldbabot, majd a zöldborsót is. Csak ekkor szoktam megkeverni, és ez után sem kevergetem. Hagyom, hogy szépen összeálljon a paella.
Attól fogva, hogy az alaplével felforrt, körülbelül 18 percig párolom, ennyi kell az Arborio rizsnek, hogy „al dente” megfőjön. Ekkor beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, amit azonnal üzemen kívül helyezek/elzárok, és 10 percig hagyom „szikkadni” a paellát benne.
Ezt követően azonnal tálalom.











Igaz, elég pocsékak a képek, de szerintem a lényeg érzékelhető. Az ízletes kacsa szárnytő és a sok-sok zöldséggel készült paella jó társítás. Nagyon finom volt. 

4 megjegyzés:

  1. En egyfolytaban csodallak!!!!! Ez a recept szuper nyammm!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nekem mindig bajom van a rizsfőzéssel, ma is rizi-bizit készítettem, de nem vagyok megelégedve vele, nem pereg.
    Kérdésem az lenne, hogy nem takarod le a rizst, úgy főzöd? A sütőbe téve sem takarod le?
    Köszi a választ!

    VálaszTörlés
  3. Geszti!

    A paella szaftos rizs, mint a rizottó, szóval nem tudom, hogy "pereg-e". Ha arra érted, hogy nem ragad-e össze, akkor NEM, nem ragad össze.
    Nem kell letakarni! A lényeg, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék úgy 18 perc alatt beivódik elpárolog és éppen jó lesz közben a rizs.

    A rizsfajta nagyon fontos, én az Arborióra esküszöm. Spar márkaterméket szoktam venni, elég jó minőségű és jó az ára.

    Linkelek neked kétféle rizst, esetleg ezeket is nézd meg, mert ezeket más eljárással készítettem, de mind igazán jól sikerült.

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/08/pulykamell-csikok-fokhagymas-parmezanos.html

    Ez pedig jázminrizs:

    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/04/citromos-currys-olivaolajban-pacolt.html

    Én pedig éppen rizottót főzök:)) remélem jól sikerül. Majd posztolom! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen, ebéd után megnézem. Most már jó lenne megtanulni rizst főzni:-))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails