Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. december 21., szerda

Tökéletes tortilla chips, egyszerűen







A napokban több Tex-Mex étel is készült a konyhámban. Az ünnepi időszak főként a hagyományos ételekről szól, így teszem változatossá az étkezésünket, hogy ünnep előtt más műfajban főzőcskézek.
Számtalanszor készítettem már tortilla lepényt, jó néhányat be is mutattam. A kedvenc Tex-Mex nálunk a  csirke fajitas, most arra gondoltam, hogy kerüljön valami más sorra.

Pofon egyszerű a tortilla chips elkészítése, szerintem a házi változat nagyságrendekkel finomabb, mint akár a legjobb, zacskós, bolti. Arról nem is beszélve, hogy fillérekből ki lehet hozni. A sütésnél, észnél kell lenni, mert pillanatok alatt kisül a ropogós kukorica snack, ezt leszámítva gyerekjáték.

Szerintem a tésztát sem kell túlbonyolítani, én egy korábbi tortilla lepény változatom tésztáját gyúrtam be hozzá. Két hatalmas tál tortilla chips készült mindössze 30 dkg vegyes lisztből.

Hozzávalók 4 – köret – adaghoz

20 dkg kenyérliszt BL 80 (lehet finomliszt is)
10 dkg kukoricaliszt
2,2 dl forró víz
1 teáskanál só

Mogyoró vagy napraforgó olaj a sütéshez.

A lisztet átszitáltam a sóval elkevertem. Hozzáadtam a vizet és összeállítottam a tésztát. 5 percig dagasztottam, 20 percig letakarva pihentettem.
12 részre osztottam és lisztes felületen vékonyra kinyújtottam. 8 cikkre vágtam és bő, forró olajban kisütöttem.
Kis adagokban célszerű kisütni, a sütési idő oldalanként még egy perc sincsen. Amikor pirul, meg kell fordítani és néhány másodperc múlva már lehet is papírtörlőre szedni. 






Nem titok, chili con carne mellé készült. Elsőrangú lett a chili con carne is, de erről majd legközelebb mesélek.

A tortilla chipset akár néhány egyszerű mártogatóssal is felkínálhatjuk. Egyszerű avokádókrémet, salsát, quacamolét készíthetünk mellé. Fűszersóval – fűszerpaprika, fokhagyma granulátum, só – önállóan is kellemes nassolnivaló. 


3 megjegyzés:

  1. Akkor lenne tokeletes, ha masa-bol keszulne ;-) Beci

    VálaszTörlés
  2. Béci: Ha beleolvastál a tortilla alapreceptembe - linkeltem a bejegyzésben:) - ott kitértem rá, hogy egyszerűbb volna masa harinaból készíteni, de ahhoz mifelénk nem hétköznapi hozzájutni.
    Nekem az a véleményem, hogy a mi kenyérlisztünk és a kukoricaliszt ilyen arányú keverése hozza azt a minőséget, mintha a kukorica hőkezelése után őrölt lisztjét használnánk ...
    Persze ez magánvélemény, de ki másét mondanám ... :))

    VálaszTörlés
  3. Imàdom tele enni magam nèha ilyen kajàval!!
    Ha van kedved nèzz be hozzàm, ajàndèk-jàtèk
    indul a kedves olvasòim rèszère, lehet te leszel a szerencsès ?

    http://paprikapaprika.blogspot.com/2011/12/il-giveaway-della-befana-epiphany.html

    Kellemes Karàcsonyi unnepeket ès Boldog Uj èvet
    kivànok neked ès a csalàdodnak!
    Szia
    Aniko

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails