Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 29., kedd

Rozmaringos kacsamáj bacon kabátban, cserépben sütve






Nem is olyan régen mutattam be csirkemájból hasonló ételt. Amikor nem tepsiben, hanem cserépben sütjük a májat, akkor szaftosabb végeredményhez juthatunk. Érdemes kipróbálni, nem mintha a tepsiben sült máj kevésbé lenne finom.

Ha cserépben sütöm, akkor mellé tudok dobni ezt-azt, ami megízesíti, nem szükséges a májat közvetlenül ízesítenem.

Népszerű nálunk a szalonna bundában sült máj, kacsamájat is sütöttem már nem húsos, hanem vékonyra szelt mangalica szalonnában is. A csirkemájat sütöttem már friss zsálya levelekkel is, igazán nagyon finom ez a verzió is. De kevertem már hozzá borókás-kakukkfüves fűszerkeveréket is, mindig úgy készítem, ahogyan éppen kedvem tartja és ihletem adódik.

Ez a fogás is a terülj-terülj asztalkám, amolyan rendhagyó tapas vacsorához készült. A maradék májból készült a hagymás-zsályás kacsamájpástétom.

Elkészítése:

A kacsamájakat megtisztítottam és papírtörlőn leitattam. 3-3 részre vágtam, sóztam, borsoztam, egy-egy vékonyra szelt baconba tekertem.

A cserépedényt vékonyan kikentem kacsazsírral (még nem mutattam be a ropogós kacsa szárnytőt, amit rendhagyó, zöldséges paellával kínáltam, a szárnytőből kisült fűszeres zsírt szűrtem le, ezt használtam fel) és belefektettem a göngyölt májakat.

Néhány mogyoróhagymát (fehér vagy vöröshagymával helyettesíthető) negyedekre vágtam, és néhány gerezd fokhagymával együtt a májak közé dugdostam. Egy ág friss rozmaringot nyomkodtam a tál közepébe, a májak közé.




180 C fokra előmelegített sütőben pirulásig sütöttem, körülbelül 40 percen keresztül.

Néha krumplipüré is kerül a baconos máj mellé, de leggyakrabban csemegeuborka karikával megfejelt kifli karikákra ültetem.

Most a ropogós, kovászos óriáskifliket sütöttem ehhez a fogáshoz. A frissen kisült májakat a kiflire és az uborkára ültettem, és így tálaltam fel.



Másnap hidegen is nagyon finom, úgyhogy mindig gyúrok egy kis maradékra.

Szemrevaló, ízletes, önálló fogásként is nagyszerű ételféle. Vendégváráshoz pedig egyszerűen tökéletes!




11 megjegyzés:

  1. Annyira jól néz ki, hogy rögtön éhes lettem:-))
    Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Kacsa my God ! :-)))
    Azt a ráktalan salátát is megpróbálnám szívesen :-P

    VálaszTörlés
  3. oh, ez gyonyoru! a fotok alapjan egybol ehes lettem. foleg ezzel a cserepes megoldassal elkeszitve meg tobb mint inycsiklando!

    VálaszTörlés
  4. Én is szívesen sütök cserépben, de sajna, a családban csak én szeretem a májat, így nem is tudom, mikor próbálhatom ki ezt az izgi fogást:((

    VálaszTörlés
  5. Örülök, tetszik, örülök, hogy ízlik!

    Igen, nem hátrány, ha az étel nem csak finom, hanem mutatós is. Jól mutat a szalonnás májacska a cserépben, az biztos! :))

    VálaszTörlés
  6. ... a "hogy" kimaradt az első sorból ... de, hogy hová tűnt?! ... :D

    VálaszTörlés
  7. Hát még ha mesterszakács lennél!:)
    Istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  8. Szerintem is istenien néz ki és biztos finom is. A rozmaringgal már nagyon jó barátságba keveredtem, sajnos a zsályáról nem tudom ugyanezt elmondani. De visszatérve erre a receptre, ez zseniális, viszont emberkínzásnak minősül ilyen csodás máj mellé még ilyen gyönyörű ropogós óriáskiflit mutogatni!! Hót ziher, hogy hiába gyúrsz a maradékra, mert ez biztos elfogy az utolsó falatig :)

    VálaszTörlés
  9. Róza, Mária: Köszönöm szépen! :)

    Korábban csak tálaltam ebben a cserépben, aztán rájöttem, hogy ez a méret éppen jó nekem egyes ételek sütéséhez.
    Egészen más cserépben sülve egy étel, van még egy hétköznapi ételféle, amit már kétszer is sütöttem benne, de még nem mutattam be.

    Remélem még ebben az évben sorra kerül ... :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails