Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 31., hétfő

Ropogós, leveles sajtos kiflik mustáros virslivel töltve







Reggel korán keltem, mert előző nap a csabai kolbászfesztiválon voltunk. Későn értünk haza, így itt az oldalon is vajmi keveset ténykedtem. Miközben szerkesztettem és nézelődtem eszembe jutott, hogy nincs itthon semmilyen reggelihez való péksütemény, de még más ehető alapanyag is alig-alig. Volt viszont 4 szál jóféle juhbeles sertés virsli. Gondoltam, hogy nem kel korán a család, körülnéztem, hogy mit tudnék készíteni nekik, mire ébredeznek.

Most abból gyúrtam tésztát szó szerint, amit a hűtőben és a spájzban felleltem, mint annak idején nagyanyám, ha a szükség úgy hozta. Vaj az nem volt itthon, így a szokásos vajas kifli vagy péksütemény variációt elvetettem. Viszont volt egy kis maradék tejszín és tejföl, gondoltam ebből is nagyon finom tésztát fogok tudni gyúrni. Végül, a következő alaptésztát állítottam össze.

Hozzávalók 16 db töltött kiflihez:

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

1,5 dl langyos tejben 1 evőkanál porcukorral megfuttatott 2,5 dkg élesztő

1 dl langyos tejföl és 1 dl langyos tejszín alaposan elkeverve

1 tojássárgája

2 teáskanál finom tengeri só


3 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj a dagasztáshoz)

1 felvert tojásfehérje a kenéshez


4 hosszú szál juhbeles sertés virsli 3-3 egyenlő részre vágva a töltelékhez

12 teáskanál dijoni vagy magyar mustár a töltelékhez


8-10 dkg olvadós sajt a szóráshoz (gouda, eidami, ementáli, trappista stb.)


Összeállítottam a tésztát és 10 percig letakarva pihentettem. Éreztem, hogy jót tenne valami zsiradék neki, ezért egy evőkanál olívaolajat elkentem a munkalapon és ezen kezdtem dagasztani. Ahogyan beitta az olajat a tészta, egyre „kedvesebb” és bársonyosabb lett, ezért megint elkentem egy evőkanál olajat és addig dagasztottam a tésztát, amíg beitta. Összesen 3 evőkanál olajat dagasztottam bele végül a tésztába. Lefedve eltettem huzatmentes helyre kelni. Egy óra alatt szépen megkelt duplájára.

Ekkor kétfelé vettem a tésztát és lisztes felületen kinyújtottam olyan vékonyra, amennyire csak a tészta és a deszkám mérete engedte. 8 részre vágtam a tésztát és egyenként még továbbnyújtottam. Ettől lesz szép leveles a kifli, a vékony tésztától, és a többrétegű csavarástól.

A szélesebbik végét, a talpát a háromszögnek megkentem egy teáskanál dijoni mustárral, a virsli darabot elhelyeztem rajta, majd szorosan feltekertem. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. 8 kifli/tepsi ideális elrendezés.








Készítettem párhuzamosan péksüteményeket is, amíg ezeket előkészítettem, addig kicsit többet is keltek a kiflik, mint 30 perc. Úgy 40 percig keltek, ekkor kezdtem bemelegíteni a sütőt 200 C fokra. Amíg melegedett a sütő, addig megkentem a kifliket a felvert tojásfehérjével és megszórtam a finomra reszelt sajttal.

Az első tepsi kifli 20 percig sült a forró sütőben, a másodikat már 18 perc után kivettem.





Néhány percig hagytam csak hűlni, mert ez a kifli szerintem frissen, melegen a legfinomabb.

Nagy volt a sikere, ahogy ébredezett a család, volt, aki már várta, hogy mikor sül ki, volt, akit már készen vártak a kiflik.

Szerintem a jó kidolgozás – az, hogy jó vékonyra nyújtsuk ki a tésztát – a jóízű, jó minőségű virsli, a karakteres mustár és sajt ennek a kiflinek a lényege. Így a kívül ropogós, belül leveles kifli tészta, a karakán ízű hozzávalók első rangú csemegévé, akár tartalmas reggelivé, akár ízletes uzsonnává varázsolják ezeket az egyébként egyszerű kifliket.




3 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails