Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 17., hétfő

Retro ételek kicsit másképp: zöldfűszeres fasírtburger






A kiindulópont az volt, hogy a kisfiam fasírtot kért vacsorára. Nagyon szereti a fasírtot, ami nem csoda, hiszen a fasírt nagyon ízletes tud lenni, ha jól van elkészítve, ízesítve. Valljuk be, az elkészítése pedig igen egyszerű.
Az eredeti gondolat borsófőzelék volt hozzá, de azért nem rajong a férjem, és a lányomnak sem a borsófőzelék az elsőszámú főzelék kedvence. Egyszer csak gondoltam egyet, és bedagasztottam egy adag hamburgerzsömlét. Az jutott ugyanis eszembe, hogy miért is ne formázzak a fasírtból most húspogácsát.
A fasírtot és a hamburger zsömlét is kicsit másképp állítottam össze, mint az eddigiekben, valamint körül néztem a hűtőben, hogy a fasírtburgert mivel is tálalhatnám fel. A fasírtból értelem szerűen kihagytam a nyers tojást, de egészen hagyományosan fűszereztem. Már a saját hagyományaim szerint értem. Kétféle zsömle is készült: parmezános-oregánós és füstöltsajtos-baconos. A zsömlékről már beszámoltam az előző bejegyzésemben.
Hozzávalók 12 db húspogácsához:
1 kg darált sertésdagadó
1 nagy lilahagyma apró kockára vágva
1-2 (ízlés szerint) fokhagyma reszelve vagy átnyomva
1 evőkanál aprított zöldfűszer (rozmaring, kakukkfű)
2 evőkanál aprított petrezselyem
1 mokkáskanál bors (lehet fekete, zöld vagy színes bors, de én most fehérborsot használtam)
2 evőkanál házi darált paprika
3-4 (ízlés szerint) teáskanál finom tengeri só
Mi az ízes fasírtot kedveljük, így mindenből a nagyobb mennyiség ment bele.
Az összes hozzávalót alaposan összedolgoztam és két órán át hagytam összeállni az ízeket. Lefedve betettem a tálat a hűtőbe. A darálómhoz kaptam húspogácsa formázót, de kézzel is megfelelően megformázhatóak. Egy-egy húspogácsához 10-10 dkg húsmasszát mértem ki, megformáztam és lefedve betettem a hűtőbe felhasználásig.
A maradék húsmasszát lefedve eltettem, ugyanis másnap utaztam a fővárosba a Bocuse d’Or döntőjére, gondoltam harmadnap jól fog jönni az előkészített vacsoralehetőség, már csak újabb zsömléket sütök, frissen.





Mézes-mustáros szósz 6 db fasírtburgerhez:
2 evőkanál házi majonéz
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál méz
2 evőkanál dijoni (vagy magyar, de ez esetben 3 evőkanál) mustár
A hozzávalókat elkevertem és behűtöttem a szószt.
Mivel nem készültem hamburgerhez előre, így körülnéztem, hogy a sertés húspogácsához (fasírthoz) és mézes-mustáros szószhoz milyen további feltétek illenek. Egy zsák kibédi lilahagymát kaptam a napokban, így a lilahagyma nem is volt kétséges. Találtam még csemegeuborkát - ezt vékonyra szeltem - ezekkel a zöldségekkel váltottam ki a salátát és a paradicsomot.
Amikor minden készen állt a vacsorához, a zsömle már hűlt, a szósz is lehűlt, a zöldségeket felvágtam, elővettem a húspogácsákat és meglocsoltam mindkét oldalán olajjal.
A kontaktgrillt felforrósítottam maximum fokozaton. Még egyszer megforgattam az olajban a húspogácsákat és a forró grill lapra helyeztem őket és rápréseltem a fedelét. 5 percig egyáltalán nem piszkáltam, csak időnkét nyomtam egyet-egyet a kontaktgrill tetején, hogy minél laposabbak legyenek a húspogácsák és minél gyorsabban megsüljenek, hogy ne száradjanak ki. Körülbelül 5 perc múlva 90 fokot fordítottam a húspogácsákon, rázártam újra a fedelét és addig sütöttem, amíg rácsosan megpirult a húspogácsák felszíne.
Előmelegített tányérra szedtem őket és meglocsoltam a kontaktgrillben szétfolyó szaftjával.




A zsömle még langyos volt, a grillezett fasírtpogácsák forrók, gyorsan összeállítottam mindenkinek a saját adagját.






Ugyanígy állítottam össze a fasírtburgereket a parmezános-oregánós zsömlékből is.




A férjem két adagot is kért, így 5 nagy fasírtburger azonnal, melegében elfogyott. Finom volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails