Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 7., szerda

Körte és brie cikkek Serranoba göngyölve akácmézzel, pirított mandula morzsával





Néhány hete Spanyolországban készítettem egy egyszerű, de annál ínycsiklandóbb előételt fügével, kecskesajttal és Serrannoval. Amikor a benidormi zöldségesnél megláttam a mézédes, gömbölyű fügéket, azonnal beindult az íz fantáziám.

Múlt évben még kaptam szép fügét itthon is, sajnos az idén eddig nem láttam, már, amerre vásárolok. Tegnap kaptam frissen szeletelt Serrano sonkát és francia brie sajtot egészen hétköznapi áron, azonnal a fügés előételem jutott az eszembe. Nem hagytam magamat, ugyanis a napokban kaptam anyósomtól néhány darab – a kertjükben érlelődött – bio körtét, úgyhogy azonnal összeállt az étel, jelen lehetőségeimre átírva.

A körtét meghámoztam és négy cikkre vágtam. A brieből hozzáillő darabkákat vágtam. Belegöngyöltem a frissen, vékonyra szelt Serranoba és tálra rendeztem. Szárazon pirítottam mandulát, majd széles pengéjű késsel nagyobb szemű morzsára vágtam. A csinos kis sajtos-körtés göngyölegeket akácmézzel megcsorgattam és megszórtam a pirított mandula morzsával.

Hozzávalók 2 fő részére:

3 db körte

12 dkg nagyon vékonyra szeletelt Serrano sonka

12 dkg érett, francia brie sajt (a hűtőből elkészítés előtt kb. 2 órával ki kell venni, hogy a legjobb formáját hozza a sajt)

2 evőkanál akácméz

5 dkg hántolt mandula

Könnyű ebédnek szántam most ezt az ételt, a férjemmel kettesben költöttük el a teraszon, a még simogató, őszies napsütésben.

Nagyszerű alkalom mostanában elkészíteni, mert az Intersparban most kedvező áron kínálják mind a frissen szelt Serranot, mind a brie St. Benoit sajtot. A körtének szezonja van, bár én méhésztől kaptam a friss akácmézet, ehhez is könnyedén hozzá lehet jutni, mondjuk a piacon.

Néha pár falat ínyencség közelebb van hozzánk, mint gondolnánk.




2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails