Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 10., szerda

Házi eperlekvárral töltött palacsinta friss bazsalikommal




A szombati őzragu után el sem lehetett volna képzelni megfelelőbb desszertet, mint ez az eperlekváros palacsinta volt.

A házi eperlekvár a legegyszerűbben készült, hiszen már előre lehetett tudni, hogy télre egy kiskanálnyi sem marad belőle.

2 kg mosott, tisztított eper, 1 kg finom kristálycukor. Négybe vágott eperszemek kerültek a lekvárba, mert mi rusztikusan szeretjük. Simán, dunsztban hűlt ki. Azonnal fogyasztható. Annyira egyszerű, hogy szóra sem érdemes, néhány kilogramm epret érdemes átmenteni így a későbbiekre.

Hozzávalók 30 db vékony palacsintához:

6 db nagy tanyasi tojás

40 dkg finomliszt átszitálva

6 dl hideg tej

4-5 dl szódavíz

10 dkg olvasztott vaj

6 g vaníliás cukor

Csipet só

Én először mindig a tojásokat keverem ki a sóval, cukorral. Hozzáöntöm a tej kétharmadát. Rászitálom a lisztet és sűrű palacsintatésztát keverek belőle. Ekkor kezdem hígítani, majd két órán át hűvös helyen pihentetem. Sütés előtt hozzákeverem az olvasztott vajat. Semmilyen további zsiradékot nem igényel a sütés folyamán.

A palacsinta közepére két evőkanál eperlekvárt kanalaztam, rózsaszerűen összefogtam, hogy csak a lekvár közepe látszódjon ki a fészekből. Meghintettem nagyon vékony csíkokra vágott friss bazsalikom levelekkel, kicsit megdíszítettem a tányért a lekvár „levével” és tálaltam.

Érdemes kipróbálni a friss bazsalikomot eperhez, mert szerintem zseniális íz párosítás. Nem pusztán díszítés, annál sokkal több.





2 megjegyzés:

  1. … kinagyítva a fotókat, jól látszik, ez egy elegáns gyűröttségű, "férfias" palacsinta – vaskos, tömzsi, villára szúrt egyetlen falatja szájat betöltően harapható. :) Nem mondanám magam madárétkűnek, de az őzragud után – akármilyen ízletes is!- egynél többel nem tudnék „megbirkózni”!. :))

    VálaszTörlés
  2. Hmm bazsalikom és eper, nagyon szeretem a kettőt együtt, tényleg érdemes kipróbálni. Mellesleg így látványnak sem utolsó. :))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails