Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. augusztus 11., csütörtök

Fokhagymás párolt spenóttal és mozzarellával töltött pulykamell burgonya-flánnal





Ez a töltött pulykamell sorozat utolsó része, összesen négyféle töltelékkel és egy nem egészen hétköznapi bundával készítettem pulykamell filét:

Pulykamell csíkok fokhagymás-parmezános párizsi bundában petrezselymes-sáfrányos rizzsel

Kolbászos-tojásos lecsóval töltött pulykamell

Sajttal töltött pulykamell egy kicsit másképp: enyhe kecskesajttal és - árnyalatnyi fahéjjal valamint szecsuáni borssal fűszerezett - aszalt szilvával

Hétvégi menüajánlat pulykára

Pulykamell Kijevi módra

A szokásos módon a friss, megmosott spenótot leforráztam, kinyomkodtam, összevágtam és bő vajon átnyomott fokhagymával megpároltam. A 25 dkg-os, enyhén kiklopfolt pulykamell szelet közepére halmoztam csíkban, majd a spenótágyat megraktam fél mini mozzarella golyókkal.






Így göngyöltem fel a pulykamellet és hagyományosan bundáztam. Liszt, enyhén sózott felvert tojás, frissen őrölt házi kiflimorzsa.

Bő olajban először 170 C fokon kezdtem a sütést, majd 190 C fokon fejeztem be, de ez csak néhány percet vett igénybe. Semmiképpen nem szabad a húst túl sütni, kiszárítani.

Nem először készítek burgonya-flánt köretnek, legutóbb egy nagy libalakoma szenzációs körete volt, de sajnos még nem volt időm megszerkeszteni a sorozatot, amit a majdnem 8 kilós tömött libából készítettem még tavasszal. Ami késik, nem múlik, a burgonya-flán viszont újra terítékre került.

Nem jár sokkal több energia befektetéssel, mint egy jól elkészített krumplipüré és megéri szerintem azt a kis plusz macerát. Most egyszerűen csak lilahagymával dúsítottam, nagyszerű így az íz hatás és jól is mutatnak a kis lilahagyma darabok benne.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

8 közepes (10-15 dkg-os Agria krumpli)

2 tojás

2 evőkanál zsíros tejszín

6 dkg vaj

1 nagy fej lilahagyma

Szerecsendió, só, frissen őrölt bors

3 szuflé formát és egy 3 részes cseréptálamat vajjal alaposan kikentem és betettem a hűtőbe.

A lilahagymát kockára vágtam és vajon megsütöttem. Először magas hőmérsékleten, majd mérsékelten. Félretettem hűlni.

A krumpli szemeket megmostam, fóliába csomagoltam. 200 C fokon megsütöttem héjában. Még forrón lehúztam a héját és krumplinyomón áttörtem és elkevertem a vajjal, fűszereztem és hagytam kihűlni. Amikor langyosra hűlt alaposan összedolgoztam a tojásokkal, végül hozzáadtam a sült lilahagymát. Közben a tejszínt felforrósítottam és habosra kevertem vele krumplipürét.






A kész krumplit a formákba töltöttem. Egy tepsibe kétujjnyi vizet öntöttem, a formákat beleállítottam. 200 C fokos sütőben 20 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor sült meg a flán.




Amikor megsült 10 percig pihentetjük, meglazítjuk a szélét és előmelegített tányérra borítjuk. Nem csak látványos köret, hanem nagyon finom is.

A szögletes formában készült burgonya-flán a Pulykamell Kijevi módra bejegyzésemnél látható.

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails