Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 18., szerda

Magyaros - sajttal töltött szélű - pizza gazdagon









A héten olasz napok vannak a konyhámban, be kell valljam, hogy erős nyomás nehezedik rám e téren a családom részéről, hogy minél gyakrabban kerüljön terítékre pizza, pasta, lasagne. Jómagam az olasz húsételek és antipastik iránt érzek mélyebb elkötelezettséget, de szívesen engedek a nyomásnak. Se szeri, se száma a pizza recepteknek az oldalamon, most újabb variációkkal bővítem.
Mióta kikísérleteztem a sajttal töltött szélű pizzát, ez vezeti itthon a toplistát. Néhány pizza variációt most is így készítettem.
Ez a pizza a lányomnak készült, Rebeka a magyaros feltétekkel gazdagított pizzáért van oda.

Jó adag pizza tésztát gyúrtam be, 5 db 30 cm-es pizza elkészítéséhez elegendőt:

350 g finomliszt (BL 55)
250 g kenyérliszt (BL 80)
20 g friss élesztő
4 dl víz (hideg csapvíz)
65 gr olívaolaj
15 gr finom só
1 evőkanál porcukor

A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom fel, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
A tészta egyre ruganyosabb, egyre bársonyosabb lesz, illetve a dagasztások folyamán egyre jobban engedelmeskedik. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.
Legközelebb 20 percig pihentetem, ugyanúgy dagasztom, mint az előzőekben. Utána 30 percig pihentetem, és könnyedén dagasztom. Utoljára is 30 percet pihen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig. 3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizza tésztát, ha csak simán a hűtőben pihen.
Most 5 részre vágtam, cipókat formáztam, meghintettem alul-felül kevés liszttel és egymás után kinyújtottam kör alakúra a pizza tésztát. Nem kell erőszakolni a tésztát, néhány perces pihentetésekkel erőszak nélkül is csodaszép vékonyra ki tudjuk nyújtani a tésztát.
Amikor úgy 2-2 cm-re úgy éreztem, hogy túlnyújtottam a formán, akkor feltekertem a nyújtófára és az olívaolajjal bespriccelt és kukoricaliszttel megszórt formára engedtem a tésztát. Beigazítottam a peremhez és körbe raktam kis rudakra vágott pizza mozzarellával. A tésztát ügyesen ráhajtottam a sajtra úgy, hogy kövessem a körformát és igyekeztem jól lezárni, hogy ne folyjék vissza a peremből a sajt, sütés közben.















Közben elkészítettem a saját receptem szerinti paradicsomszószt, most nem dupla, hanem tripla adagot készítettem, mert szükségem lesz a maradékra az „olasz napok” ételeihez. Az alap paradicsomszósz mindig ugyanaz, de természetesen mindig vannak benne apró eltérések annak függvényében, hogy mi áll rendelkezésre és milyen kedvem van.

3 normál doboz hámozott szilva paradicsom (olasz) levében
10 dkg (1-1,5 evőkanál) paradicsompüré
3 nagy új fehérhagyma (vöröshagyma is tökéletes)
6 dundi gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1evőkanál szárított oregánó
1 nagy csokor friss vágott bazsalikom levél
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors, csipet cayenne bors.

A forró olívaolajban elkeverem hirtelen a fokhagymát a reszelt citromhéjjal a morzsolt fűszerekkel és egy mokkáskanál sóval. Ne égjen meg, de ne legyen az olaj langyos. Ilyenkor eszméletlenül finom illatok csapnak fel, szerintem ez a fűszeralap hozza ki a paradicsomszósz alap aromáját. Azonnal rádobom az apróra vágott hagymát, majd közepes lángon üvegesre dinsztelem. Megszórom frissen őrölt borssal, majd elkeverem benne a paradicsompürét, és ráöntöm a kézzel alaposan szétmoncsolt paradicsomot a levével együtt. Amikor rotyogni kezd utána ízesítem, teszek bele egy kis cayenne borsot, ami csak jót tesz neki, pikánsabb lesz tőle. Közepes lángon 5 percenként megkeverve, körülbelül 20-25 perc alatt ízletes mártást főzök belőle. Végül a bazsalikom levelet vagy beletépkedem, vagy késsel apróra vágom és beleteszem a mártásba. A bazsalikomot nem érdemes előre felvágni, mert elveszíti pillanatok alatt a frissességét, valamint nem érdemes főzni a mártásban, csak már az utolsó fázisban szükséges beletenni. A kész mártást félre teszem hűlni, csak langyosan vagy hidegen használom fel.





Az előkészített pizza tésztát megkentem ízlés szerinti vastagságban a paradicsomszósszal és megrakom a feltétekkel.
Nagy, vékony szelet pizza mozzarella került alulra, majd kétféle szalámi, apró kockára vágott csemegeuborka, vékony karikára vágott lilahagyma, zöldpaprika és paradicsom, majd barna csiperke. Meghintettem morzsolt oregánóval, majd két csík, kisebb darabokra vágott baconnak koronáztam meg a feltéteket.











220 C fokra előmelegített sütőben, legalsó bordamagasságon kb. 18 percig, a feltétek és a pizza tészta pirulásáig sütöttem az extra magyaros pizzát. Finom lett! :)
Mindenkinek a saját kedvenc pizzája került terítékre, természetesen akadnak közöttük különlegesnek mondhatóak is, de ezeket is mind megosztom a napokban.


Olasz ízeket felsorakoztató ételsorozatom bevezetője:


5 megjegyzés:

  1. Sajttal töltött szélű??!! Micsoda elgondolás!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gazdagon megpakolt pizzát sikerült készítened, nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  3. Amióta egyszer valahol ettünk sajttal töltött szélűt azóta én is mindig így készítem. Gyönyörűek a fázisfotók!
    Rebekának biztosan ízlett.
    Kedvemre lesz az olasz heted azt hiszem!:-)

    VálaszTörlés
  4. Kvarg Lipi jelentkezik :-)

    Nagyszerű!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails