Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. március 1., kedd

Hirtelen sült fűszeres tarja és disznótoros hurka, kolbász sült hagymás-almás krumplipürével






















A szombati disznótoron természetesen kaptunk kóstolót is. Péntekről a színes húsnyársakból megmaradt két nagy szelet pácolt tarja, így nem volt kétséges, hogy vasárnap ezeket fogom elkészíteni ebédre. Már csak a köretet kellett kitalálnom, a hagymás tört krumpli nagyszerűen harmonizált volna a húsfélékkel. Viszont én valami mást álmodtam, kívántam meg.


Arra gondoltam, hogy a hagymát egészen édes-krémesre sütöm, és reszelt almát adok hozzá. A húsnyársak alól a pecsenyezsírt is természetesen eltettem, így ebben a pecsenyezsiradékban karamellizáltam a nagy fej karikára vágott hagymát, majd egy almát reszeltem hozzá és ezzel is türelmesen összesütöttem. Közben sóval, borssal, fahéjjal fűszereztem.
5 nagyobb sárgaburgonyát sós vízben, héjában megfőztem, még forrón lehúztam a héját és áttörtem. 7 dkg vajjal, egy csipet szerecsendióval, majd a fahéjas-almás hagymával elkevertem.





























Közben a hurkát és a kolbászt egyszerre, egy tepsiben kevés vízzel 180 fokon megsütöttem, körülbelül 30-40 perc alatt. A hurkát sütés előtt megszúrkáltam, hogy ne nyiljon ki sütés közben.


Az előre bepácolt két, vastag szelet tarját először házi libazsíron, erős lángon mindkét oldalán átsütöttem, majd az edényt lefedve, a hőt elzárva néhány percig még „húzattam” fedő alatt. Így kívül gyönyörű kérget kapott, végül pedig szaftosra, porhanyósra párolódott a fedő alatt.
A sülteket és a pürét is azonnal, frissen, forrón tálaltam.























A krumplipüré akár önmagában is megállja a helyét vegetáriánus fogásként, ez esetben a pecsenyezsírt el lehet hagyni. Nagyon ízletes, a vaj, a krumpli, az alma, a hagyma és a fűszerek kiváló egységet alkottak a pürében. A tarjától visszamaradt pecsenyezsírral a krumplipürét meglocsoltam.


Néhány korábban elkészített ételt még bemutatok, majd tőlem kicsit meglepő módon kímélő ételek következnek illetve halételek, melyek eddig kisebb szerepet kaptak kínálatomban.

4 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki így kora reggel ez merénylet:-))

    VálaszTörlés
  2. Majdnem, nem majdnem, azért én most nekiülnék :)

    VálaszTörlés
  3. "Támadás a gyomor ellen..." :-)))

    VálaszTörlés
  4. Jó reggelt! Nagyon guszta ez a recept! Mint abszolút kezdő, tanácsot kérnék a részleteket illetően. Engem a sült hús része érdekel momentán: az "előre bepácolt" itt mit jelent, mennyi ideig volt bepácolva és pontosan milyen pácban? A másik kérdésem, hogy a hirtelen átsütés után mit jelent a fedő alatt "húzatás"? És végül: jól értem a szövegben, hogy ezután lezárt lángon párolódott fedő alatt készre és puhára a hús? Mennyi ideig kell otthagyni, hogy ez bekövetkezzen? És milyen edényben történt ez? Vastag volt?
    Előre is köszönet a válaszokért!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails