Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. február 17., csütörtök

Gasztroblog a századfordulóról. Könyv és cikkajánló


Fortepan

"1901-ben szakácsrecept-pályázatot indított A Hét, amelynek nyomán valódi tömegmozgalom bontakozott ki: író, költő, művész, kispolgár ragadott fakanalat és tollat; a felhívás a korban egyedülálló közösségi párbeszédet indított el. Ezt a folyamatot és annak társadalmi-kulturális sajátosságait elemzi Dede Franciska, akinek könyve a Kortárs kiadó gondozásában jelent meg.

Az 1890-ben indult, Kiss József által alapított társadalmi-politikai lap, A Hét vezető publicistája, Ignotus az 1901. július 7-i számban felhívást tett közzé, amelyben receptpályázatok küldésére szólította fel az olvasókat. A beérkezett írásokat a lapban jelentették meg, majd év végén ezeket összegyűjtötték, megszerkesztették, s A Hét szakácskönyve néven kiadták. Az egyedi receptek mellé gyakran érkeztek kísérőlevelek, amelyeket Emma asszony (azaz Ignotus) kommentárjai színesítettek, így valóságos közösségi háló szövődött, egy „századfordulós blog”.Dede Franciska könyve két jól elkülöníthető részre osztható. Az elsőben egy tanulmány olvasható, míg a másodikban a szerző a beérkezett pályaművekből tesz közzé válogatást. Dede Franciska helyesen ismerte fel a receptpályázat generálta közösségformáló erőt, azt, hogy egy népszerű kezdeményezés milyen mértékben tudja mediatizálni a társadalom egy szeletét, amelyet magával ragad, párbeszédre (nem egyszer vitára) ösztönöz, magához láncol fiatalt, időst, férfiakat, nőket, szakácsot és irodalmárt - ezzel több héten át tematizálta a közvéleményt.A receptgyűjtemény természetesen nem bírja a modern értelemben vett blog minden tulajdonságát, de érdekes megfelelések fedezhetők fel köztük. Adott a témajavaslat (pályázat), az eredeti „bejegyzés” (a beküldött recept), a hozzászólók (a receptet kedvelők, bírálók), a „moderátor” (Emma asszony, valamint az újság szerkesztői), illetve a „linkek”, hivatkozások (újabb receptek), ráadásul az állandó, rendszeres megjelenés is biztosított."

A cikk folytatása itt.

Dede Franciska: Tartsd jól a bestiát! Egy századfordulós „blog” története. Kortárs kiadó – Országos Széchenyi Könyvtár. 2010. 185 oldal. 2500 Ft.

4 megjegyzés:

  1. Nevamesza: Hűűűű! Köszönöm az ajánlót! Ignotus "Emma asszony szakácskönyve" itt van a polcomon, de számomra, a születésének korabeli háttere érdekesebbnek tűnik, mint maga a receptgyűjtemény.
    (Nem értem, eddig hogy kerülhette el figyelmemet Dede Franciska munkája?... Pedig a Múlt-Kor hírleveleit is rendszeresen megkapom.)

    VálaszTörlés
  2. Külön köszönöm, hogy kiemelted a nagyszerű és feltétlenül meglátogatandó Fortepan weblap címét.
    Szégyen, de olyan apró volt, hogy elkerülte a figyelmemet :-(

    VálaszTörlés
  3. Spájzcetli: Ne nekem köszönd a könyv és cikkajánlót, ugyanis Mormogi Papától kaptam az ajánlást, a linket és a cikket. Nem tudok elég hálás lenni Nektek a sok hasznos és érdekes szakirodalomért!

    Mormogi Papa: Én csak átszerkesztettem a Te anyagodból mindent, amit találtam. :)
    Még egyszer köszönöm szépen az ismeretterjesztést, látod, még Spájzcetlinek újdonság, pedig az nagy dolog!
    :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm :-)
    Ennél jobban csak annak örülnék, ha többen jelezték volna: olvasták :-)

    Az általam dícsért lap ugyan nem "látványos", de az ott lévő képek nagyon jók és szabadon felhasználhatók.
    Itt:
    http://www.fortepan.hu/

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails