Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 16., vasárnap

Klasszikus hidegsaláták háziasan: majonézes burgonyasaláta és franciasaláta






Szilveszter óta adós vagyok néhány ételleírással. A bigos és lencseleves után szolgáltam fel hidegtálat, melyhez ezt a két, legklasszikusabbnak mondható majonézes salátát készítettem.
Kivételesen semmi extrát nem alkalmaztam az elkészítésüknél, csakis egy extra van bennük, hogy minden alapanyag a lehető legjobb minőségű.
Készítettem 4 dl friss majonézt 3 tojássárgájából, 3,70 dl napraforgóolajból, 2 teáskanál fehér borecettel és dijoni mustárral, csipet sóval, borssal, majd, amikor elkészült egy evőkanál friss citromlevet adtam hozzá. Ehhez már csak tejfölt, mustárt, porcukrot, még egy kis borsot, sót adtam, és kevés citromlevet hogy kellemes ízű, selymes majonéz alapot kapjak a salátákhoz.
Előző nap 1 kg piros kifliburgonyát héjában megfőztem, a héját még melegen lehúztam, vékonyra felkarikáztam. 3 fej lilahagymát vékonyan felszeleteltem. Készítettem egy liter pácot a krumplihoz, a hideg vízhez annyi fehér borecetet és porcukrot adtam, hogy kellemesen savanyú-ecetes és édes végeredményt kapjak. Kevés frissen őrölt borssal és csipet sóval ízesítettem. A krumplit és a lilahagymát rétegesen leraktam a tálba és felöntöttem a páclével. Hűtőbe tettem másnapig, hogy összeérjenek az ízek.
Másnap leöntöttem róla a páclevet és annyi majonéz alapot adtam hozzá, hogy ne tocsogjon benne, de kellemesen krémes legyen.
A francia salátát mindig krumpli nélkül készítem. Zöldborsót, kis kockára vágott répát, házi csemegeuborkát, savanykás almát teszek a franciasalátába. Most úgy jártam, hogy kevésre sikeredett a zöldség, így hozattam gyorsan egy kis csomag francia saláta alapot a férjemmel, így vegyesen készítettem el. Majdnem egy kilogramm zöldség ment a franciasalátába is. A körülbelül 6 dl majonézes saláta alap éppen elég lett a két salátához.
















Egyszerűen mély tálban szolgáltam fel hideg sültek mellé. Másnapra is számoltam a salátákkal, ugyanis falusi alapanyagokból rántott húsféléket készítettem, de a sültekről és bundázottakról a következő részekben mesélek.

(Elnézést kérek egyes képek rossz minőségéért, de ebben az időszakban "betegeskedett" a gépem és sajnos elég rossz minőségű képekkel ajándékozott meg. De már rendbe jött:)



2 megjegyzés:

  1. Nevamesz, a majonézt Neoex nem eszi, én leszoktam róla, mert hízlal. De visszaszokom rá...
    Szinte mindenféle salátát szeretek ezeket is most rögtön megenném :)
    A leírást köszi. Nagyon megfontolom, talán néha szabad bűnözni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem néha hanem mindig, az életben szerintem enni a legjobb, azért mert legalább az a tiéd amit meg eszel!!!! és azt senki nem veheti el tőled!!! imádok enni ! :)


      Törlés

Related Posts with Thumbnails