Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. január 6., csütörtök

200 nap, 2000 kép, 200 bejegyzés, és egy új sorozat. A kovász élete…


Durván hat hónappal ezelőtt írtam meg az első bejegyzésemet. Három hónappal később a 100. bejegyzésemben életvidám matuzsálemnek láttattam az oldalt.
Most, nagyjából újabb három hónap elteltével visszafiatalodtam, hiszen most döbbentem rá, hogy az oldal nem öregszik, hanem gyarapszik, és ahogyan gyarapszik, úgy érzem egyre inkább, hogy nem kevesebb, hanem még több téma vár bemutatásra. Boldog, ugyanakkor elszánt gasztroblog csecsemő az enyém tele tervekkel, gyermeki izgalommal, kiaknázatlan lehetőségekkel, és szűnni nem akaró kalandvággyal, lelkesedéssel.
Idővel kialakult az oldal arculata, melyben hangsúlyos szerepet kapnak a képek, melyet több olvasóm is megéljenzett. Szívesen láttatom az ételek elkészültének valóságos folyamatát, így ételeim származása, receptjeim tartalma sohasem szorul magyarázatra.
Néhány sorozatom és bejegyzésem a vártnál is nagyobb sikert aratott, a teljesség igénye nélkül emlékeztetőül kiemelnék most néhányat.

Hortobágyi bio szürkemarha
Hétköznapi disznóságok
Utolsó perces szilveszteri menüajánlatok
Utolsó perces karácsonyi menüajánlatok
Fenséges reggelik, vagy egyszerű vacsorák
Vasárnapi és hétköznapi ebédek
Hétköznapi és elegáns vacsorák
Leveles pogácsák
(hamarosan újabb fejlesztéseimet is közzéteszem:)
Pizza variációk
Szendvicsek
Csokoládés desszertek

Egy kedves látogatómnak köszönhetem az ötletet új sorozatom indításával kapcsolatban.
Mindennapi kenyerünk bejegyzésemhez - éppen szenteste - beírt kommentjében arra kért, hogy a természetes kovász nevelésének, gondozásának körülményeiről írjak, adjak tájékoztatást és útmutatást a hagyományos – kenyérsütő gép nélküli –kenyérsütés általam szerzett tapasztalatairól. Örömmel teszek ennek eleget.
Jubileumi bejegyzésemet felhívásnak is szánom, ugyanis kérek minden érdeklődőt, hogy az alábbi hozzávalókat, kellékeket szerezze be, tegye készenlétbe, hiszen a napokban elkezdünk együtt kovászt nevelni. A kovász nevelés mellett természetesen továbbra is bemutatom a konyhámban készülő ételeket.
Elöljáróban annyit szeretnék előrevetíteni, hogy az első kenyeret durván két hét múlva sütjük meg, és háromféle kovászt fogunk nevelni. Először búza és rozs kovászt.
Fehérkenyeret a sült hurkához és kolbászhoz, rozskenyeret a körözötthöz, félbarna kenyeret pedig a bruschettához fogunk sütni belőlük. Harmadikként pedig kísérletet teszek egy számomra is új kovászféle, a biga nevelésére, melynek nevelését néhány nap késleltetéssel indítok el, hogy kicsit eloszlassam a teendőket. A biga kovászt friss gyümölcs segítségével fogjuk életre kelteni.

A kovászt fogjuk szaporítani is, hogy szép nagy kenyereket is süthessünk, de megtanuljuk azt is, hogy mit tegyünk vele, ha egy-két hétig nem szeretnénk kenyeret sütni.
Előre bocsátom, hogy nem vagyok pék, még csak mesterszakács sem, én a saját, háziasszonyi tapasztalataimat adom át, nem péküzemi gyakorlataimat.
A kovász nevelése felelősséggel is jár. A mindennapi kenyerünk megsütéséhez szükséges kovász nevelése napi néhány perces feladatot ró ránk, melynek betartása erkölcsi kérdés, elvéteni elképzelhetetlen. A kovász, ha jól érzi magát gyönyörködhetünk is benne, valamint csodálatosan friss, ropogós, és ízletes kenyérrel ajándékoz meg minket. A mindennapi kenyerünkkel. Úgyhogy nagyon sok örömünk lesz benne.

Július végén sütöttem meg az utolsó múlt évi kovászos kenyeremet egy nagyszabású összejövetelre. A nyári nagy melegben kevésbé kívánkozom erre a feladatra, viszont már október óta készülök az újabb kovász nevelésére. Utólag úgy érzem, hogy oka volt a halasztásnak, mégpedig az, hogy ezt a sorozatot elindítsam.
Kérek mindenkit, hogy a holnapi bevásárló listába illessze be azokat a tételek, melyek nem állnak rendelkezésre, hogy együtt nevelhessük fel természetes kovászunkat, és együtt süssük meg első, második, és sokadik hagyományos, kovászos kenyerünket.

Kezdeti hozzávalók:

1 doboz jó minőségű joghurt
1 kg kenyérliszt (BL 80)
1 kg rozsliszt (RL 90)

Standard mérőkanál 15 ml (evőkanál)
Nagyobb fejű, hosszú villa
20 C fokos víz
1 db körte

Alkoholos filc
Napló (füzet)

3 db lehetőleg egy literes zárható fedelű üveg (csatos is lehet, vagy egyszerű, tiszta befőttes üveg)
Bízom benne, hogy minél többen velem tartanak a kovász nevelésében, és a hagyományos kenyérsütésben.



11 megjegyzés:

  1. Kedves Nevamesza! Szívből gratulálok eddigi „munkádhoz”. Erős affinitásom konyhádhoz annak is köszönhető, hogy több receptedet is „kipróbáltam” és csalódásban nem volt részem, pallérozottabban fogalmazva, az általam elkészített ételeid orális frusztrációt nem okoztak :)) , sőt!, csodás, élvezetes gasztronómiai élmények részese lehettem, és nem csak az étkezőasztalnál, de ételeid készítése közben is!
    …200. posztod ötlete -meghívás kovászkészítésre!- nem csupán koronát tesz eddigi bejegyzéseidre, de újabb lendületet és érdeklődő figyelmet kelt bennünk, olvasónkban! Nem hagysz bennünket nyugodni, nem mélázhatunk el egy-egy, eddig még saját konyhánkban nem reprodukált parádés, kifinomult készítményeiden, lendületes szárnyalásod vonz bennünket is, magaddal ragadsz… Közös konyhai „játékra” hívsz…
    Ebben a közös kovász nevelésben, többfajta metafizikai hátteret is vélek felfedezni… Pl. Az ételkészítés –és evés!- közben sietni, kapkodni, hebehurgyáskodni nem szabad, mert a türelmetlenség az ördög sajátja… Vagy a „kovász életéből”, finom érzelmi surranópályán megközelítve, eljuthatunk az „élet kovászához”…
    Én Veled tartok…

    VálaszTörlés
  2. Mormogi Papa:...akkor elégítsd ki kiváncsiságodat és nevelj - most már használhatok többes számot is, hogy Spájzcetli csatlakozott:) - velünk kovászt, és süssünk együtt kenyeret!

    Spájzcetli:...titkon számítottam Rád:)...
    Egyszerűre fogott 200. bejegyzésemet Te "czifráztad ki" kedves szavaiddal!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Nevamesz, gratula és elismerés a 200-ikhoz! Várjuk a következő százat!

    Kovászos kenyérrel Dunát, akarom mondani Malströmöt lehet rekeszteni Skandináviában, ezért a nevelést inkább a pékségekre hagyom.

    A nevelésről eszembe jutott egy régi mondás, melyet hiába keresek a Google-n vagy értelmező szótárban: "Minden lében(?) kovász." Ezt arra a nebulóra mondták, aki minden csínytevésben részt vett. Ismerős, vagy csak helyi izé, azaz "transylvanikum?"

    VálaszTörlés
  4. Skandi, ez az őshazában úgy szólt hogy "minden lében kanál" - az aki mindenbe beleártja magát, mindenbe belemerítekzik. Ezt nekem mint sl-nek elhiheted! De megnézem hogy van-e ennek erdélyi változata is, ha odaférek a könyvekhez.

    Manapság szintén itt, minden kenyérbolt azt hazudja hogy ő bezzeg kovásszal süt, hát a nagy frászt, aki evett már kovászolt, kemencés kenyeret, azt tudja hogy hol az igazság.

    A főnökasszonynak meg gratula, és kívánom neki, ahogy eddig is, nekünk szerezzen örömöt, ne a dietetikus nővéreknek!

    VálaszTörlés
  5. Kapcsolódó sztorimat nektek még nem meséltem...
    Első munkahelyemen a fénymásolóban (másoláshoz akkoriban még osztályvezetői engedély kellett írásban, holott a munkánk része volt műszaki rajzokról, blokksémákról másolatokat küldeni; a fénymásoló ajtaját vasrács védte, és bizonyos napokon - mondjuk Március 15. vagy október 23.! előtt - szigorúan zárva volt) szóval dolgozott ott egy hölgy, aki elmesélte: korábban a Kenyérgyárban dolgozott.
    - Tudja maga, miért nem jó a kenyér? Mert miniszteri rendelettel kel!
    Azt hittem, viccel - de megmagyarázta: egy rendeletben előírták, hogy a kenyértészta köteles nyolc óra alatt megkelni. (vagy 12? Már nem emlékszem - de a fele se volt a korábbinak, hogy "hatékonyabban" működhessen a gyár...)
    Ekkor hagyta ott a gyárat...
    Hogy a rendeletet ki és mikor hozta - arról fogalmam sincs. Nekem 1980-ban mesélte a hölgy...

    VálaszTörlés
  6. Mormogi, én még arra a fénymásolóra (is) emlékszem, amelyiknek a fő alkatrésze egy zárt tepsi volt, melyben szénrögöcskéket hintáztattak. (Ugyancsak rács mögött működhetett.)

    "saját levében" - na, ez a helyes kifejezés! Köszi :-)

    Persze könnyű annak, akinek a nevében lé van, ő csak tudja, hogy mit tesznek belé...

    :-))))))

    VálaszTörlés
  7. Viszont egy idős rokonom rendszeresen használja azt a kifejezést, hogy "ha a kutya kovászba ugrik" akkor is ez vagy az lesz.
    Az ázott kutya egyébként is büdös, na de kovászosan?!....

    VálaszTörlés
  8. Szép jó napot kívánok!
    Itt vagyok én már kora reggel óta a "háttében", csak hááát a tökéletes lencseleves perectúrájának leírását szerkesztettem...:)))

    Saját levében: Köszönöm kedves kollegína, hogy a bennem megfogalmazódott válszt Skandinak megadtad...:)))...ráadásul a harmadik fél általi pártatlanság így maximálisan érvényesült!...:)))
    ..."Minden lében két kanál"...az egyik kedvenc sorozatom volt, amikor még voltak kedvenc sorozataim:)
    Nem akarok most itt tudományoskodni, hiszen ártatlan házi felhasználója vagyok a természetes kovásznak, de aki már sütött ilyen kenyeret az tudja, hogy a boltokban kapható kovászos kenyerek jó része legalább annyi élesztőt tartalmaz, mint természetes kovászt...a többiről nem is beszélve...

    Úgyhogy van létjogosultsága a házi kovászos kenyérnek...természetesen, aki ilyet szeretne enni!

    Mormogi Papa: Igen csak aktuális a történeted napjainkban is, amikor gyorsfagyasztott élénk kelesztésű kenyerekből, péksüteményekből fogy a legtöbb az üzletekben...
    A házi kovászos kenyér 6-8 órát kel nagyjából szobahőmérsékleten (nem meleg helyen!), a rozskovászos valamivel több dagasztást, hajtogatást, így kelesztési időt igényel. Durván 10 órát vesz igénybe az előkészülettől a forró kenyérig ez a projekt.

    Saját levében :)))...Spájzcetli például azt idézte nekem a kovásszal kapcsolatban, hogy Anthony Bourdain - mindkettőnk kedvenc mesterszakácsa - az egyik könyvében egy részeges pékről mesél, aki a kovászt "kurvának" hívja...amikor beiszik, és nem képes időben bemenni a munkahelyére akkor is betelefonál: a kurvát etessétek meg!...:)))

    Mondjuk én ezzel az elnevezéssel nem értek egyet - valószínüleg mert én egy szimpla háziasszony vagyok, és nem egy részeges pékmester:) - nekem érzelmi kötődésem alakul ki az általam nevelt kovásszal...képes vagyok napközben többször "ránézni", hogy jól van-e...amikor tökéletes állapotában "fortyog" képes vagyok percekig bámulni...

    Most kapcsolok....a részeges péknek is érzelmi kötődése alakulhatott ki a kovásszal kapcsolatban!...hogy ez eddig hogyan nem jutott az eszembe!...:)))

    VálaszTörlés
  9. NeVaMeSz… perectúra - ez mindent visz, főként egy kovászos posztnál! :-)))
    Valóban hallottam már a "gyorsreagálású hadtest"-re emlékeztető "gyorsérlelésű" étekről - bár az inkább kolbász volt. Feledhető.
    A "Minden lében két kanál" "The Persuaders" (a Meggyőzők?) címen futott máshol. Kertész Tóni nyugodjék békében. Moore pedig maradjon még kicsinyég velünk :-)
    Skandi, a stencilre gondolsz? Az sokszorosító eljárás volt, de nem fénymásolás, ahogyan a "blueprint" se, amivel a műszaki rajzok készültek irgalmatlan szaghatás mellett. A csodába, magyarul most nem ugrik be :-( Az ammónia volt büdös…

    VálaszTörlés
  10. Szép napot!

    Objektív okok miatt csak most jutottam gépközelbe.

    Nevamesz, köszönjük szépen eddigi tevékenységedet! Kívánom, hogy még sokáig örvendeztess meg általam is elkészíthető receptekkel; vedd rá főzésre-sütésre egyébként nem túl alkalmas jellememet, hogy még inkább figyeljek oda erre a művészeti ágra is. Szeretném, hogy amit belém oltottál - az ételekről való írás szeretete -, az kiteljesedjék és továbbra is leljem benne örömöm.
    Nekem ilyen önző dolgok jutottak eszembe gratuláció gyanánt :)
    Örülök, hogy itt lehetek, hogy a köréd csoportosuló kedves emberek "pajtása" lehetek!
    Puszó!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails