Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. december 23., csütörtök

Készülődik a karácsonyi menü: hagyományos halászlé harcsa filével, mandulás bundában sült harcsaderék, pulykasteak Belga gazda módra

Ebben az évben sajnos nem tudunk összejönni az egész családdal, nem tudtuk megoldani a földrajzi különbségeket. Több fogást is visszavettem a karácsonyi menüből, attól tartok, hogy a mennyiségek így is túlzóak lesznek, de mégis csak Karácsony van.
Minden évben főzök halászlevet és karácsonyi pulykalevest is, a borlevest azt felváltva Édesanyámmal. Az idei menüben a halászlevet tartottam meg a levesek közül. Most vegyes halból készül az alaplé (ponty, amur, harcsa) és harcsafilé fogja gazdagítani.











Kaptam egy majdnem két kilogrammos harcsa törzset filézve, András barátunk fogta a Pó folyóban. A legszebb szeleteket mandulával dúsított bundában fogom kisütni.





A 10 dkg-os pulykasteakeket már befűszereztem, argentin ihletésű fűszert chimi-churrit használtam. Ennek a fűszerkeveréknek a szárított chili, az oregánó, és a fokhagyma az alapja.



A hirtelen kisütött pulykamell szeleteket megrakom majd nagyon vékonyra szeletelt paradicsom, zöldpaprika, póréhagyma szeletekkel, baconnal betakarom, és háromféle sajt keverékével alaposan megrakom. Ez esetben gouda, ementáli, és füstölt mozarella keveréke kerül rá. Sütőben fogom készre sütni. A köret előfőzött, ropogósra sütött kockaburgonya lesz, és gőzben párolt brokkoli rózsák. Ez a köret lesz a rántott harcsához is, kiegészítve házilag készített tartármártással. Lehet, hogy elkészítem, az eredeti terveim szerinti majonézes, lilahagymás krumpli salátát is, melyet azért kérdőjeleztem meg a menüben, mert anyósom másnap ebédre hidegtálat is készít. A karácsonyi menü záróakkordját, a bejglit anyósom süti, ez így van minden évben.
Visszatérve egy mondat erejéig a Belga gazda módra elkészített pulykához, ez az étel nem az én találmányom, hanem Boros László mesterszakácsé, aki annyira elbűvölt minket ezzel a fogással a debreceni Belga étteremben, hogy az óta többféleképpen is készítem itthon, időről időre. Az étteremben már régen nincs rajta az étlapon, míg nálunk itthon az egyik kedvencként vezeti a toplistát.
Mindenkinek szorgos sertepertélést kívánok a konyhában, sok sikert a karácsonyi menühöz, valamint Békés Boldog Karácsonyt minden kedves olvasómnak, és azoknak is, akik nem az olvasóim!
Az ünnep alatt azért folyamatosan tudósítok az ételekről…

6 megjegyzés:

  1. boldog, békés karácsonyt kívánok! :)

    VálaszTörlés
  2. „Ne a hóban, csillagokban,
    ne ünnepi foszlós kalácson,
    ne díszített fákon,
    hanem a szívekben legyen karácsony!”

    VálaszTörlés
  3. Kedves Starfi, Maryenne, Spájzcetli!

    Köszönöm a kedves jókívánságokat és még egyszer békés, boldog Karácsonyt kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  4. Áldott, szeretetteljes karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Boldog karácsonyi ünnepeket mindenkinek :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails