Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 11., hétfő

Sült tojás trónon - ropogós baconnel, paradicsommal, házi kovászos kenyéren





Az egyik kedvenc kreációm ez az étel, nem is tudom, hogy miért érzek állandó készetetést arra, hogy egyszerű ételeket pusztán az előadás módjával tegyek különlegessé, vagy inkább újszerűvé.
Talán nem is mindig fontos, hogy alapjaiban rengessünk meg dolgokat, jelen esetben ételeket, hogy elég trendinek, vagy modernnek érezhessük a saját konyhánkat, nem feltétlenül kell mindbe gyümölcsöt tenni, vagy római köményt, talán még a tojás zsiradék nélküli kisütésén sem szükséges kísérleteznünk.
Részemről, például azok a csúcskonyhák az élvezetesek, ahol kevesebb az extrémitás, és több a hagyományokból merítő, de újszerű összhang mind ízben, mind látványban.

Nincs zseniálisabb összefüggés reggelire egy sós szájú emberi lénynek, mint a ropogósra sült húsos szalonna, sült tojás, paradicsom és kovászos kenyér. De egyszerűbb sincsen.

Egy alapjaiban ham & eggs reggelit egyszer így készítettem el, elneveztem sült tojásnak a trónon, és az óta az egyik kedvenc formáció nálunk nem csak reggelire, hanem uzsonnára vagy vacsorára is.
Jelen esetben egy karéj kovászos kenyér, két tanyasi tojás, 3 vékony szelet bacon szalonna és egy közepes paradicsom került felhasználásra. Ennyi bacon volt itthon éppen, én még egy csíkot felhasználtam volna különben.

Egy kis zsiradékon ropogósra sütöm a bacon szalonna csíkokat, közben a kenyeret enyhén megpirítom.



A ropogós bacont félreteszem, ha sok a zsiradék, akkor a fölösleget a kenyérre locsolom, a maradékban pedig a tojásokat sütöm meg.

A tojásokat úgy kezdem sütni, közepes lángon, mintha tükörtojást sütnék, de amikor kicsit szilárdul a fehérje, akkor az egyik oldalon a tojásra hajtom. Amikor éppen átsült a fehérje, akkor ügyesen megfordítom, hogy a fehérje a másik oldalon is megszilárduljon.
Az a lényeg, hogy a sárgája egészen folyós maradjon.






A kész sült tojásokat a bacon mellé helyezem. A finom szalonnazsírral meglocsolom a kenyeret, erre közepesen vastag paradicsom karikákat helyezek, sózom, borsozom, befedem a bacon szalonnával, végül ráültetem a sült tojásokat, mint egy trónra.





Ezután középen kettészelem, és meleg tányéron szolgálom fel.




Steak késsel elegánsan fogyasztható, de én nem egyszer kézből majszolom be, mint egy szendvicset. Ilyenkor nem hívok villásreggelire vendégeket:-)


3 megjegyzés:

  1. Egyszer összeállítok egy reggeli, ebéd, vacsora kombinációt a Te receptjeid alapján. Ideálisabb lenne, ha más készítené, de úgy is jó lesz. Lassan fogok enni. Például ennél a trónos tojásnál is megvárom majd, ahogy szépen szétfolyik a tojás lágy sárgája és bevonja az alattvalókat :)
    Nevamesz, annyira élvezetesek a leírásaid, hogy ÉRZEM a számban az (elképzelt) ételek ízét! :) Köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Végre hallok felőled Beus!
    Olvastam HSZSK-nál, hogy el vagy alaposan havazva, ami egyrészt jó, mert hajtod a lehetőségeket és a munkát, másrészt hiányzik a csacsogásod, amit annyira nagyon szeretek:-)

    Egyszer remélem alkalmam lesz rá, hogy Téged is kosztolhassalak, ha egy rövid időre is:-)))

    Addig viszont maradnak a receptjeim és az inspiráló leírásaim:-)))

    Most nagyon sok étel készült a boszorkánykonyhában:-), most előre is dolgozok, mert nekem is alakulgatnak dolgok, és tartani akarom a lendületet!
    Elég nehéz megállni, hogy ne tegyek fel mindent egyszerre, de behúztam a kéziféket:-D

    Úgyhogy most a bőség zavarával küszködöm, és szinte nem tudom követni az elkészült ételeket a leírások megszerkesztésével.

    Írj nekem mindig, hogy mi van Veled, mert én mindig gondolok Rád!!!!:-))

    VálaszTörlés
  3. Én is gondolok ám Rád :)))
    Igazából azt szeretem, ha nyomás alatt vagyok és sok mindent kell csinálnom egyszerre. Úgyhogy megértelek :)
    Szavadon foglak és legalább egy ebédre a kosztosod leszek egyszer :) Talán már jövőre, majd meglátjuk. Még elképzelni is jó :D
    Most megyek vissza írni...
    Jó éjt!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails