Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. október 21., csütörtök

Csütörtöki menü: Ärtsoppa, azaz svéd sárgaborsó leves gazdagon, és áfonya lekvárral töltött palacsinta











Milyen érdekes, ahogyan beköszöntött az ősz, és egyre zordabbá vált az időjárás, egyre több őszi és téli étel jut az eszembe, kerül terítékre a gondolataimban.
Nem is olyan régen vettem egy fél kilogramm sárgaborsót, hogy főzeléket készítek belőle, valahogyan megkívántam.
A sárgaborsó jól elvolt a spájzban, amikor is Skandikamera oldalán találkoztam egy étvágygerjesztő képpel, melyen egy tányér ellenállhatatlan sárgaborsó leves kínálta magát, természetesen azonnal elkértem a receptet.

Sárgaborsót, babot és lencsét mindig alaplével főzök, de nem mindig csak tiszta füstölt alaplével.
Az a tapasztalatom, hogy vegyesen, csülök, és valamilyen jóféle füstölt hús együtt főzött alapleve, még ízletesebb végeredményhez vezet.
Egy kedves olvasóm kérte, hogy egy jó csülök pékné receptet tegyek már közzé, egyértelmű volt számomra, hogy itt az alkalom, hogy összekössem a sárgaborsó levessel.

Nem említettem a csülök pékné receptem kapcsán, hogy a csülköt, egy szép darab füstölt tarjával együtt főztem meg. Ebből kifolyólag egy kellemes, enyhén füstölt alaplevet kaptam a főzőlével.
A sárgaborsót beáztattam egy éjszakára, majd leszűrtem.
Két, apróra vágott vöröshagymát a csülök főzőlevéről leszedett zsiradékban dinszteltem meg, majd hozzáadtam a leszűrt sárgaborsót, felöntöttem másfél liter csülöklével, 1 teáskanál szárított kakukkfűvel, 1 teáskanál majoránnával, és 3 db szegfűszeggel fűszereztem.
Saját szárítású, ágas kakukkfüvem van, így a kakukkfüvet, a szegfűszeget, és a majoránnát is fűszergömbbe zártam.
Még egy fél szál póréhagymát is hozzáadtam a leveshez.
Egészen puhára főztem a sárgaborsót, hogy a szétfővő sárgaborsó be is sűrítse a levest.
A fűszergömböt és a pórét eltávolítottam belőle. Ezzel a leves készen is volt.

Szerencsém volt, mert pontosan kellően sós, és ízes volt az alaplé, a kész leves íze tökéletes lett.
A füstölt tarját már korábban lehűtöttem, a tálaláshoz felkockáztam, és a csülök zsírjában megpirítottam.






Tekintettel arra, hogy az eredeti svéd szokások szerinti knäckebröd (sajtszeletekkel megrakott vajas keménykenyér) hozzávalói, és édes svéd mustár nem álltak teljes mértékben a rendelkezésemre, így az evőkanálnyi édes magyar mustárra kanalazott levest, pirított füstölt tarja kockákkal koronáztam, és egyszerűen parmezán sajttal szórtam pluszban meg.






Rendkívül finom végeredményhez jutottam, a leves ízletessé, a pirított tarja különlegessé, a parmezán sajt pedig pikánssá tette a formációt, mely megfelelő harmóniát eredményezett az ízek találkozásában.

A gyermekeim is nagy örömmel láttak neki a finom, nemzetközi levesnek, a maradékból pedig egy másik ételt készítettem el két napra rá, melyet máskor mutatok be.

Apró kilengéseim ellenére úgy érzem, hogy ráfoghatom a végeredményre, hogy csaknem autentikus svéd sárgaborsó levest főztem.

Csak ajánlani tudom a téli időszakban ezt a csütörtöki menüt, akár hétfőre is, de szombatra még inkább!
Manapság a csicseriborsó méltánytalanul háttérbe szorítja a nálunk hagyományosan elterjedt sárgaborsót, pedig sem nem kevésbé tápláló, sem nem kevésbé egészséges, sem nem kevésbé ízletes.
Részemről ez egy direkt kampány a sárgaborsó mellett!

Nem esetett túlzottan nehezemre a komplett menü előállítása, a tejszínhabos, áfonya lekváros palacsinta az egész család örömére készült el.
Chantilly krémet készítettem, mely alapvetően ízletes, házi tejszínhab, ehhez 2 dl alaposan lehűtött habtejszínt, 1,5 dkg átszitált porcukorral, jégágyon vertem fel.




Hajszálvékony, ropogós palacsintákat sütöttem, egy részét áfonya lekvárral töltöttem meg. Szárazon pirítottam még egy kis dióbelet, durvára vágtam, és ezzel megszórtam a kompozíciót.



Köszönöm Skandikamerának a nagyszerű receptet, mely nagyon hasonló a magyar ízléshez, amennyiben pedig eltér, az teszi különlegessé!


Eredeti recept:

500 g sárgaborsó (száraz)
300 g pácolt csülök, vagy oldalas, vagy akármi, csak réteges legyen benne a hús és a zsír
1,5 l víz
2 db. vöröshagyma
1 kiskanál kakukkfű (szárított)
1 kiskanál majoránna
Szegfűszeg

A sárgaborsót néhány óráig (éjjelre) hideg vízben áztatják, majd a duzzadt borsót apróra vágott hagymával sós vízben főzik. Félórával a leves elkészülte előtt kockákra vágott pácolt csülköt vagy oldalast adnak hozzá, és kakukkfűvel, majoránnával és szegfűszeggel fűszerezik. Mélytányérban szolgálják fel, a szélére édes svéd mustárt kennek. Sajtszeletekkel megrakott, vajas keménykenyér (knäckebröd) jár mellé.

Jellegzetes csütörtöki menü a nagyobb éttermekben és a menzákon, melyet tejszínhabos, vörösáfonya-dzsemes (lingonsylt) palacsintával „kerekítenek ki”.

(Francia) palacsintatészta 10 db vékony palacsintához:

2 nagy tojás
2 csomag vaníliás cukor
Csipet só
400 g hideg tej
125 g finomliszt
60 g olvasztott vaj

24 megjegyzés:

  1. ...naaaaaaa-neeeeeeeeeeeeeeeee!!!!...
    ...e letaglózó élmény feldolgozásához nem kevés idő kell!...
    Most kimegyek a kertbe a lehullott leveleket összegyűjteni -közben a fentieken elmélkedem és elgondolkodom, hogy -Nevameszának köszönhető- gasztrokulturális elhízásom milyen lelki veszélyeket rejthet... :))

    VálaszTörlés
  2. Spájzcetli: vááááárlak vissza:-))

    VálaszTörlés
  3. Nevamesz(a), ugye mondtam, hogy Téged nem olyan könnyű megemészteni? :)))
    Gratulálok. Szerintem Skandinak is tetszeni fog a végeredmény. Ráadásul még Chanteé-t is belevariáltad...! Ez ám a bravúr.
    Csn-nek is komponálhatnál majd egy komplett menüsort. Ha egyszer nagyon ráérsz :)))

    VálaszTörlés
  4. Bea: köszönöm szépen a "megbizatást", hamarosan jelentkezem a CSN menüsorral!
    Ugye tudod, hogy nem könnyű feladat, de beleadok apait, anyait:-)))

    Nem csodálom, hogy népszerű ez a menü Svédországban, nem annyira erotikus, mint a pékné csülkei:-)) de nagyon rendben van!

    No, dehát az északiak nem olyan tüzesek....:-D

    VálaszTörlés
  5. Hű, nagyon várom!
    :DDD
    Szerintem hamu alatt izzik a parázs, nem féltem én a svédeket. Különben is, ott van nekik Skandi, majd ő megmutatja, ha elakadnak valamiben :)
    Szódomina és Gonorrhea vigyáz rájuk.

    VálaszTörlés
  6. Bea: :-D

    Sajnos veszített a Loki, pedig az első félidőben vezettünk.
    Dzsudzsák ellenünk játszott, sőt, a győztes gólt ő is rúgta.

    Három éve, amikor a lányommal kettesben voltunk Thaiföldön, akkor egy svéd üzletember szó szerint lecsapott rám a strandon, mint beszélgető partnerre, nem nagyon zavartatta magát azzal, hogy mellékesen a feleségével nyaralt (telelt:-)

    Nem olyan visszafogottak, a csülköt, és a tüzet is csak a poén, és Skandifrocliként szőttem bele:-))
    Azért kíváncsi lennék rá, hogy mit gondol erről.

    :-)

    VálaszTörlés
  7. Ez aztán a meglepetés - pedig tudtam, vártam rá! Kizézetre tökéletes, és ha a gyerekek megették, akkor a svéd eredetinél is finomabb lehetett. Érdemes tippelni neked :-)

    Mikor készítesz svéd szendvicstortát? Kenyérrecept már ment, szólj ha a töltelékhez érsz.
    :-)

    Ami a francia palacsintakeveréket illeti, az benne a különösség, hogy a tej mellett sört tartalmaz! Amikor kész van liszt-vaj-tojás-tej sűrű keveréke, akkor kb. ugyanannyi sört adnak hozzá. Olyan vékony palacsintát lehet belőle sütni, mint a papír. Bizony.

    VálaszTörlés
  8. "Szerintem hamu alatt izzik a parázs..."

    CSN kedves, díjazom azt, hogy gasztrobloghoz illő "szókincshez" fordultál. A bátorítás értékéből az sem von le semmit, hogy a védőszentek közül kihagytad Klamídiát.
    :-)

    VálaszTörlés
  9. Nevamesz, veszélyes külföldre utazni, az biztos :)
    Skandi,
    minden védőszent nekem sem juthat eszembe :)
    Annyian laknak Szodoma és Gomorában Szódominán és Gonohrreán kívül... Például Szi(fili)szifusz és kedves neje Kl(ió)amídia :)
    Remélem, az étvágy azért megmaradt...

    Nevamesz(a), így belegondolva, nem nagyon viselkedek valami illendően itt. Bocsánat. Holnaptól (40 perc múlva) jó leszek.

    VálaszTörlés
  10. …Nevamesza: …hogy posztjaid iránti elragadtatásomat istrángba fogjam, lelkesültségemet gyeplőzzem, ilyeneket olvasgattam este:
    „Az emberi nemzet gyükerét paradicsomban, egyéb vétkekkel együtt, torkossággal férgesítette elsőben az ördög. Mert addig mutogatá Éva anyánknak a tilalmas gyümölcs szépségét; addig dicséré gyönyörűséges ízit; addig köszörülé torkát és nyelvét; addig viszketteté gyomrát; addig hitegeté kívánságát és csalogatá akaratját, hogy beléharapa a veszett asszony: együtt az almával a pokol horgát elnyelé, az ördögi mérget bészívá, mely az egész emberi nemzetnek fogát megvásolván, keserűségének ártalmas ízit most is szájunkban hagyta. Azért a torkosság, mellyel testünknek kedvét keressük és mértéktelen dobzódással hizlaljuk, mint őstűl maradt betegség, úgy belénk oltatott; hogy valamint testünket le nem tehetjük, míg élünk; úgy a torkosságnak esztenétűl és perzselésétűl üresen nem maradhatunk, hanem házi ellenségünket táplálván, mindennapi bajvívásunkkal ellene tusakodunk.”
    :))

    VálaszTörlés
  11. Skandikamera: Pierre Hermé mester palacsinta tészta receptjét sütöm már egy ideje, csak én egy kicsit jobban felhígitom tejjel, mert így extra vékony palacsintákat sütök.

    Ugyanakkor érdekes, és "jogos" a sör használata, hiszen a tempura is attól lesz könnyű és ropogós.
    A múltkor zöldség tempurát akartam készíteni, de elcsábultam a fantáziám által, és még talonban van a nagy mű, egy érdekes, bundázott zöldségkompozíció került ki a kezeim alól:-)

    A gyermekeim imádják a száraz hüvelyeseket, lencséből egészen gigantikus adagokat főzök meg, mert napokig szívesen eszik:-)
    A csülökléből tettem is félre egy lencse ételhez, állítólag elég jól készítem, ugyhogy hamarosan ez is sorra kerül:-)
    Egyébként a sárgaborsó leves maradékát is feltálaltam, másképp, majd ezt is "beszúrom"!

    Nagyon ízletes volt a sárgaborsó leves, a lányom külön is megdícsérte!

    Feltétlenül szólok, ha a svéd kenyértortát sikerül beillesztenem a tematikába, mert nagyon, de nagyon izgat!

    Adsz Te kimerítő útmutatást, vagy keressem fel a hölgyet előtte (aki itt helyben készít ilyeneket)?
    Mennyire vagyunk együtt bártak?
    :-))
    Szívesen mutatok be skandináv ételeket, mert kevéssé népszerűek mifelénk. Úgyhogy a közös munka folytatódik:-)

    Egyébként érdekes információi voltak a svéd üzletembernek Magyarországról. Végül nagyon is belemelegedtünk a beszélgetésbe.
    Pozitív volt a megitélése az előző kormányról, és azt mondta nekem, hogy nem érti, hogy a magyarok miért nem akarnak adót fiztetni, és felvázolta nekem a svéd adórenszert.

    Majd jöttem én, és felvilágosítottam mindenről, amit én gondolok, és én tapasztalok.
    Ez már legyen az én titkom, hogy miről.

    Minden esetre megértette, érdekesnek, és megalapozottnak találta, és nagyon örült annak, hogy beszélgettünk, mert megvilágosodott a kérdéskörben:-)))

    Két nap után azért átmentünk a lányommal egy másik partszakaszra, mert elég volt a gazdasági-politikai nyelvleckéből a tűző napon:-)))

    VálaszTörlés
  12. Beus: Te csak ne fogd vissza magadat, én nagyon is élvezem, és értékelem, ha mindenki magát adja, legyen az néha egy kicsit pikáns is (hogy nagyon visszafogottan fogalmazzak:-)

    Szólok én, ha valami nem tetszik, elég karakán vagyok hozzá, hamu alatt ízzik......:-))

    Ez egy társasági oldal (nem tudtátok?:-) az ételek, és az ételkészítés nagyszerű témákat ad a beszélgetéshez, lásd csülök téma:-)))

    VálaszTörlés
  13. Spájzcetli: ez most nem volt annyira pozitív, mint Tőled megszokott, de nagyon tanulságos:-)

    Viszont én még mindig nem érzek lelkiismeret furdalást, hogy ilyen eufórikus örömöt lelek mind az ételek elkészítésében, mind a bekebelezésében:-))

    Rossz kislány vagyok?
    :-D

    VálaszTörlés
  14. Na meg egyszer nekifutok, irgum-burgum! Hatha most nem szall el a kommentem. Az olyan frusztralo tud lenni!!!
    Eloszor is elnezesest szerettem volna kerni, hogy hanyagoltam a blogot,...de most igy jott ki a lepes. Az embernek nem mindig jut ideje mindenre :o)
    Nalunk a csicseri- es a sargaborso is nagy kedvenc. Hat meg a zoldborso! (Amit soha nem foztem meg az a szaraz zoldborso. ?)
    En kicsit maskent keszitem a sargat, de a fustolt nalunk sem hianyozhat belole.
    Amugy egyszer megkerdeztem a holland barataimat, hogy naluk az egyben lenyelendo sos heringen (?) kivul mi a nemzeti eteluk? Kicsit zavarba jottek es susmogtak egymas kozott, majd egyhanguan ugy dontottek, hogy a sargaborsoleves :o)
    Szerintem nem is ertettek, hogy egy nepnek miert kellene nemzeti etellel rendelkeznie, en meg csak annyit valaszoltam, hogy "Aha. A hires holland sargaborsoleves?". Gyanus, hogy az o sargaborso receptjuk sem ter el nagyon a svedtol ;o)
    Az enyem igen. A tetejere nem sult csaszart vagy tarjat teszek, hanem karamelizalt voroshagymat megszorva sok csipos paprikaval. De a lilahagyma "lekvar" sem lehet rossz, foleg, ha parmezannal szorjak meg (ez mar itteni ihletesu gondolat!!!). A reszelt fustolt sajt sem rossz a tetejere, ha az ember nem tul intenziv fustolt leben fozi a borsot. Na de arra, hogy mustarrral izesitsem a levest/fozeleket, meg sohasem gondoltam. Ezt kiprobalom!!! Koszi a tippet =^.^=

    VálaszTörlés
  15. Nevamesza: :(( ...azt a picike jóreggelét nekem! Már megint félreérthető voltam. Csupán humornak, ellenpontozásnak szántam, hogy éltek-élnek emberek -önszántukból- az élet árnyékos oldalán (Pázmány Pétertől volt az idézet). Az ilyenek, ha olvasnák itteni posztjaidat, azonnal "megtérnének", mert az Úr nem siralomvölgyének teremtette a földet és az tudja őszintén szolgálni Őt, aki fogékony a földi örömökre, akár legyenek azok testiek is...
    Bocsánatot kérek még egyszer!... :((

    VálaszTörlés
  16. Beus!

    Tanu vagyok ra, hogy Nemmester nagyon tolerans tud lenni a maskentgondolkodokkal es a maskentbeszelokkel is :o)
    De ha most kimoderalt,....akkor basszus, tevedtem!

    VálaszTörlés
  17. Jukka: :-DDD

    Ezen a holland sztorin fél óráig nevettem egyfolytában!
    Nekünk itthon van egy holland barátunk, de nem derült még ki, hogy mi a kedvenc "hazai", amit szeret. A disznóhúst és a csontosat nem szereti, neki inkább lasagne-t szoktam készíteni, az a kedvence.
    Egyébként csúcs fazon, nagyon magas beosztásban van, őrülten okos, intelligens, iszonyat sok pálinkát meg bír inni, 7 nyelven beszél, és 20 órát dolgozik naponta:-))

    Nagyon rendben ez a sárgaborsó leves. Egyébként, ha már így kitértünk rá, az én lencse levesem is attól spéci, hogy mustáros, édes tejföllel habarom be. Mennyei! Már többen kérdezték, hogy mitől olyan finom.
    A füstölt csülöklétől és a mustártól. Ráadásul be is rántom, de több "titkot" nem árulok el:-)

    A mustár nagyon jót tesz a sárgaborsónak, és a lencsének is!

    Egyébként, ha szivat a komment kezelő, akkor lépj vissza, nekem akkor szinte mindig visszahozza a kommentemet.

    Skandinál pedig egy új kommentet kell írni, akkor majdnem mindig előhozza az elveszettnek véltet:-))

    VálaszTörlés
  18. Spájzceti: én pedig visszahumorizáltam!
    Ha valaki, akkor Te pontosan úgy gondolkodsz, mint én az étkezés és ételkészítés gyönyöreivel kapcsolatban:-) úgyhogy ne aggódj, Te nem vagy félreértve!
    :-))

    VálaszTörlés
  19. Jukka: alig vártam, hogy visszatérj!
    Még Neked sem lenne könnyű elérned, hogy kimoderáljalak!
    :-DDD

    VálaszTörlés
  20. "Adsz Te kimerítő útmutatást, vagy keressem fel a hölgyet előtte (aki itt helyben készít ilyeneket)?"

    Ha a hölgy kitessékel, akkor majd távsegítek :-)

    VálaszTörlés
  21. Nem vagyok mesterszakács
    Orulok, hogy tetszett a holland sztori. En sem veletlenul jegyeztem meg :o) A kerdes nem az volt, hogy mit szeretnek, hanem hogy mi a nemzeti eteluk. Nagy kulonbseg!!!
    A ti baratotoknak, aki "7 nyelven beszél" (he-he, nalunk a griil tal szokot 7 nyelven beszelni!) pedig konnyu, ha az anynyelve eleve ket kulonbozo nyelv keverekebol all ossze ;o)
    A sargaborso mar rotyog, a mustar csak a vegefele kerul bele.
    Es koszonom, hogy annyira konnyen meg engem sem moderalsz ki :o) Igyekszem nem rajatszani, de onmagamat sem tudom meghazudtolni. Hal' Istennek, nem is nagyon kell!!!!

    VálaszTörlés
  22. Skandi: jól van, no, ha nem, hát nem!
    :-))
    Azt hittem, Te akarsz "rávezeti" az eredeti verzióra, mert annyira elkápráztattalak:-)))

    Úgy érzem menni fog, ma a Subway szendvicskenyérre "raktam össze" egy tészát, komolyan mondom, vetekszik az eredetivel!

    " ....kenyérrecept már ment..." ez pontosan mit jelent?

    VálaszTörlés
  23. Jukka: igen, értettem én a nemzeti ételt, csak egyetértőleg hoztam fel, hogy még az ízlése sem könnyen megfejthető, nemhogy lenne nemzeti eledle:-))

    Egyébként fríz a srác, németül, angolul, franciául, spanyolul, románul, olaszul, és magyarul beszél, de azt mondja, hogy a magyar magasan a legnehezebb!

    Csakis a végén szabad a mustárt beletenni! Az csak végő ízesítő.
    Kíváncsi vagyok rá, hogy sikerült, légyszí' számolj be!

    Nincs mire rájátszanod, pontosan elég izgalmas és sokrétű a lényed, úgyhogy jól látod!
    Szeretek olyan közegben lenni, ahol nem kell alul, vagy felül "játszani" önmagunkat, mert az elég fárasztó, és annyira hiábavaló:-)))

    VálaszTörlés
  24. A levest szárazon pirított mustármaggal indítják, a többi stimmel.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails