Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. augusztus 2., hétfő

Rendhagyó, nyári vasárnapi ebéd 1. rész Rusztikus görögsaláta



Nagyon kedves szomszédaink nyaralni voltak, ilyenkor odafigyelünk egymás házára. Megbeszéltük, hogy rögtön, amint megérkeznek, átjönnek egy könnyű vacsorára.
Azért felkészítettek minket, hogy Egyiptomból jöttek már úgy haza, hogy az étel nem befelé, hanem kifelé ment. Ezért a bográcsos és a grill felejtős volt, gondoltam összeállítok egy szomszéd hazaváró bőségtálat, hogy amennyiben széntablettával kell őket ellátnom vacsora helyett, akkor fel tudjam ide-oda használni a hozzávalókat.
Kaptam egy szép, éppen kilós rántanivaló csirkét, gondoltam azt készítem el a családnak, csak úgy kutyafuttában ebére, hogy legyen azért meleg étel is.

Az esti bőségtálra terveztem a napokban abárolt császárszalonnámból frissen kisütött falatkákat, pikáns húsgolyót, parasztkolbászt, feketeerdei sonkát, házi szarvas szalámit, többféle sajtot: fetát, mini mozarella golyókat, tehén, juh, kecske és füstölt sajtot, friss zöldségeket: koktélparadicsomot, uborkát, újhagymát, zöldpaprikát, piros kápia paprikát, főtt fürjtojást és szőlőt.
Magvas bagett cipókat álmodtam meg hozzá sütni, és profiterolt édességnek. És egy kis hamvas, friss őszibarackot, anyósomék kertjéből.

A pikáns húsgolyókat bekevertem még szombaton és elkészítettem a profiterolt csoki öntet nélkül, hogy azt majd frissen, a főzött csokikrémmel viszont előre megtöltöttem.
Nem akartam túllihegni a cipókat, úgy terveztem, hogy az élesztős fehérkenyér receptemet variálom át érzésből.
Éppen az első dagasztás után voltam, amikor szól a férjem, hogy üzentek a szomszédék, hogy 8 órával később indul a gépük, jó, ha éjfélre itthon vannak.
1 kg lisztből dagasztottam be a kenyértésztát, átfutott az agyamon, hogy egy ideig el leszek látva magvas kenyérmorzsával is:-)

De egyszer csak belém villant, hogy hoppá, itt az alkalom, hogy fordítsak a dolgon, készítek egy rendhagyó estebédet a családnak, a rendelkezésemre álló alapanyagokból.

Köretnek rusztikus görögsalátát készítettem a friss zöldségekből.
Nem értem, hogy a görögsaláta készítése miért megy el manapság a gazpacho irányába.
Egyre kisebbre darabolt zöldségfélék és ebből kifolyólag hosszú lé.
Imádom, amikor Görögországban olyan salátát tesznek elém, ahol külön halmokban és nagyobb darabokban vannak a zöldségfélék, és tömbökben a friss házi fetasajt.
Nem vagyok ellene, hogy keveredjenek a zöldségek, de egy bizonyos méretnél kisebbre aprítva szerintem már a minőség rovására megy.
A feta sajt szerintem tömböcskékre bontva sokkal gusztusosabb, mint felkockázva. Jó minőségű fetát vettem, de nem volt különösebben nagy szám, mégis kellemesen tömbökre tudtam bontani.
Sózni nyilvánvalóan tilos a salátát a tálban, aki akarja, az sózza meg a tányérjában.
Egy kis morzsolt oreganot és bazsalikomot szórok rá „az íze miatt”, és a legjobb féle olívaolajammal öntözöm meg. Utána dugdosom az étkezésig, hogy a család ne járjon rá, míg a húsétel el nem készül hozzá.
Most újhagymát tettem bele és koktélparadicsomot, kétféle színű paprikát (ezen szokott menni a vita, hogy ez nem tartozéka a görögsalátának:-), volt egy pár szem maradék töltött olívabogyó a hűtőben, pont elég lett bele, és természetesen a saláta gerincét, friss uborkát adtam még hozzá.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails